Denník N

Kryptoaktíva majú ako investícia veľký potenciál, no nie sú pre každého, hovorí šéf finančných inovácií v NBS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V čase, keď bitcoin posúva svoj historický vrchol, Facebook ohlasuje začiatky testovania svojej meny libra a na spadnutie je aj čínska digitálna mena, zverejnila Národná banka Slovenska výsledky prieskumu kryptotrhu na Slovensku. 

Šéf odboru finančných technológií a inovácií v NBS Martin Budaj vysvetľuje, že centrálna banka neskúmala, ako sú ľudia na Slovensku kryptoaktívam naklonení. Chcela vedieť, koho bude treba v krajine regulovať, keďže tieto nové kompetencie jej môžu v budúcnosti pribudnúť.

Kryptoaktíva by totiž mali byť o pár rokov v Európe jednotne regulované. Pripravovaná európska smernica z nich spraví štandardné nástroje s podobnými informačnými povinnosťami, ako majú napríklad emitenti dlhopisov. Investori by im potom mohli rozumieť viac. I keď stále bude platiť, že to nebude bežný nástroj určený pre každého.

Čo sú kryptoaktíva?

Kryptoaktíva nemajú jednotnú definíciu, v zásade však ide o digitálne vyjadrenie hodnoty alebo práv, ktoré sa prenášajú a uchovávajú elektronicky. Využíva sa pri tom technológia tzv. distribuovanej databázy transakcií (distributed ledger technology – DLT), kde dáta nemajú jedného centrálneho administrátora, ale sú rozptýlené na rôznych miestach, v rôznych štátoch alebo inštitúciách. Podľa štúdie pre europoslancov začiatkom tohto roka existovalo vyše 5100 titulov kryptoaktív s celkovou trhovou kapitalizáciou presahujúcou 250 miliárd dolárov.

Prečo si NBS robila prieskum o slovenskom trhu s kryptoaktívami? Predpokladáte, že sa aj na Slovensku obchodovanie s kryptoaktívami významnejšie rozrastá? 

V NBS máme in

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Kryptomeny

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie