Denník N

Sulík: To, že ma premiér neprizve na rokovania s Volkswagenom, sa normálnym rozumom nedá pochopiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Spory medzi ministrom hospodárstva a šéfom strany SaS Richardom Sulíkom a premiérom Igorom Matovičom sú stále častejšie i ostrejšie. So Sulíkom sme preto hovorili o tom, či popri nich môže nová vládna koalícia vydržať naozaj dlhší čas. Opisuje aj to, ako ich spory už dlhšie komplikujú aj riešenie mnohých problémov domáceho biznisu.

Sulík hovorí aj o tom, čo všetko nové chystá pre ďalšie zlepšovanie podmienok na podnikanie, aká by mohla byť ďalšia ekologizácia domáceho priemyslu či prečo Slovensko musí podľa neho po dlhovej brzde prijať i brzdu daňovú.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • Ako chce na východ krajiny dostať viac investorov.
  • Ako sa darí plniť jeho vízie o rozbehu nových vodíkových pohonov.
  • Ako chce dlhodobo znížiť ceny elektriny.
  • Ako vážne to je s hroziacim defaultom Slovenských elektrární kvôli predraženým Mochovciam.

Pôjdu deti do škôl až v januári?

Keď to nebudú premiérove dcéry, tak sa do škôl vrátia v januári. Na toto neviem teraz dlhšie odpovedať. To, že som predseda, neznamená, že sa viem ku všetkému rovnocenne vyjadriť. Máme totiž podelené úlohy. Toto rieši Braňo Gröhling a rieši to dobre. Predkladal kompetentné, funkčné návrhy. No ale keď to premiér spakruky zamietne, tam už veľa nespravíme. Možno sa jeho treba spýtať, prečo to robí.

Je pravda, že premiér Matovič volal ministrovi školstva Gröhlingovi, že školy sa neotvoria dovtedy, kým sa premiérovi neospravedlníte?

Ja sa k týmto udalostiam nebudem vyjadrovať. Nerobil som to doteraz, nebudem to robiť ani odteraz.

Premiér opakovane kritizuje ministra školstva, že nedokáže zorganizovať návrat detí do škôl pre problémy s testovaním. Vnímate to ako nejaké pozičné hry alebo naozaj to Gröhling nedokáže?

Mali sme včera na vláde rozsiahlu debatu a musím povedať, že argumentácia Braňa Gröhlinga bola veľmi konzistentná a logická. Nie je to také jednoduché zaviesť a od pása streliť, kde a čo sa bude testovať. Je tam množstvo pravidiel aj zákonných ustanovení, ktoré vstupujú do hry. Na základe toho všetkého si dovolím povedať, že Braňo Gröhling to mal dobre premyslené. A navyše to vznikalo v spolupráci s odborníkmi.

Existuje podľa vás nejaká cesta, ako premiéra presvedčiť, aby školy boli otvorené skôr ako v januári?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ceny energií

Igor Matovič

Mochovce

Pomoc ekonomike

Richard Sulík

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie