Denník N

Cena 50 dolárov za barel môže znova prebudiť amerických ťažiarov bridlicovej ropy

Vyše 20 signatárov dohody známej pod skratkou OPEC+, ktorú koordinujú Saudská Arábia a Rusko, sa po búrlivej diskusii a opakovaných odkladoch nakoniec v závere tohto týždňa dohodlo na kompromisnom zvýšení kvóty na ťažbu ropy od Nového roka.

Podľa pôvodného znenia dohody uzavretej v apríli sa mala denná kvóta od januára 2021 zvýšiť až o vyše 2 mil. barelov, avšak vzhľadom na pretrvávajúce svetové problémy s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 sa nakoniec signatári zhodli na navýšení pre prvý kvartál nasledujúceho roka len o 0,5 mil. barelov s tým, že aj tá bude každomesačne prehodnotená v závislosti od vývoja svetovej ekonomiky.

Denná ťažba tak bude o 7,2 mil. barelov nižšia, ako bola pred vypuknutím pandémie, presnejšie v októbri 2019.

Ceny ropy v reakcii na túto správu výrazne podskočili a pokračovali v raste, ktorý bol v novembri vyše 20-percentný predovšetkým vďaka optimistickým správam o úspešnom zavŕšení vývoja účinných vakcín proti koronavírusu.

Nebezpečne vysoká cena

Cena sa v prvých dňoch decembra približuje k hranici 50 dolárov za barel. A to je práve pre OPEC+ veľký problém. Podľa všeobecnej mienky je toto presne tá hranica, keď sa americkým producentom, ktorí nie sú súčasťou dohody, oplatí opäť naplno spustiť svoju ťažbu.

Netradičná alebo bridlicová ropa v poslednom desaťročí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie