Denník N

Patríte medzi víťazov alebo porazených? Čo pre vás znamená zvyšovanie klimatických cieľov, o ktorom sa rozhoduje v Bruseli

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Ide o takú zásadnú zmenu v živote ľudí, že jediné, k čomu ju experti dokážu prirovnať, je koronavírus.
  • Hoci klimatická kríza je zdanlivo najmenej zaujímavou témou samitu, ktorý sa začína tento štvrtok v Bruseli, v najbližších rokoch má byť hnacím motorom nášho rastu.

Po dvoch mesiacoch sa hlavy štátov Európskej únie vrátane slovenského premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) opäť stretnú a vrátia sa k téme, ktorú naposledy odsunuli na neskôr – nové ciele v znižovaní emisií skleníkových plynov do roku 2030.

Výsledok rokovaní budú pozorne sledovať lobisti, veľké podnikateľské asociácie, zamestnávateľské zväzy, vedci aj ekoaktivisti.

Pripravili sme sériu otázok a odpovedí o tom, prečo by ste debatu o nových cieľoch mali sledovať aj vy.

Týka sa aj vás? Rozhodnutie lídrov EÚ sa výrazne dotkne väčšiny ľudí na Slovensku, aj keď v rôznej miere a nie vždy pozitívne. Slováci by však mali z dlhodobého hľadiska zo zvýšenia klimatických cieľov najmä profitovať. Prispôsobovanie sa zmenám však na začiatku prinesie viacero komplikácií, zdražovanie niektorých tovarov a služieb a zvykanie si na nový životný štýl.

Čo presne sa na samite stane?

  • Lídri členských štátov by sa mali dohodnúť na novom cieli znižovania emisií do roku 2030.
  • Súčasným cieľom je zníženie skleníkových plynov o 40 percent.
  • Novým cieľom bude s najväčšou pravdepodobnosťou 55 percent pre EÚ ako celok, ale ozývajú sa hlasy, aby to bolo viac. Európsky parlament žiada 60 percent, vedci a klimatickí aktivisti až 65 percent.

Sú rozdiely v týchto percentách také dôležité? Pre Slovensko znamená rozdiel medzi súčasným stavom (40 percent) a zvýšením na 55 percent dodatočné náklady asi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Klimatická kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie