Denník N

Hukot ako vo vojne, nad Košicami lieta dvadsať Strnadových helikoptér vrátane štyroch Blackhawkov

Foto - MSM Group
Foto – MSM Group
  • Z medzinárodného pohľadu je pre Slovensko výcvik afganských pilotov prestíž. Pre Košičanov, ktorým vrtuľníky hučia nad hlavami, je to nepochopiteľné.
  • Košický magistrát už stratil trpezlivosť a tlačí na leteckú školu českého zbrojára Strnada, aby jasne povedala, kedy a kde lieta. Na jeseň sa totiž pravidelne lieta menej, ľudia sa upokoja a od leta sa výcvik rozbehne naplno znova.
  • Štátne orgány nespokojným Košičanom nijako efektívne nepomáhajú, tvrdia, že na to nemajú kompetencie.

Neustále vrčanie rotorov. Večer, ráno, cez víkend. V lete si musíte vybrať, či sa nevyspíte kvôli teplu alebo pre hluk vrtuľníkov. Ľudí nielen v okrajových častiach Košíc rozčuľuje, ako ich na každom kroku obťažujú helikoptéry leteckej akadémie.

Témy sa chytil jeden nahnevaný právnik, proti vrtuľníkom sa spisuje petícia a chystá sa žaloba. Hnev ľudí už pochopil aj doteraz v téme relatívne neutrálny košický magistrát. Zatiaľ však len verejne žiada poznať trasy letov vrtuľníkov, inak na leteckú školu, ktorá prišla do Košíc v čase primátorovania Richarda Rašiho zo Smeru, neútočí.

Aj letecká škola, ktorá patrí českému zbrojárovi Jaroslavovi Strnadovi, má totiž svoje silné argumenty. Nikto zatiaľ neukázal, že by porušovala zákon, a navyše dáva prácu mnohým ľuďom.

Strnadove vrtuľníky

Vo vrtuľníkoch, ktoré sa nad druhým najväčším slovenským mestom preháňajú už tri roky, trénujú najmä budúci piloti z Afganistanu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Košice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie