Denník N

Veľká garančná schéma sa predlžuje, záruky budú lacnejšie a budú aj pre malé podniky v ťažkostiach

V uplynulých rokoch mnohé slovenské hotely zainvestovali do svojho vybavenia. Teraz patria k najčastejším klientom zaujímajúcim sa o štátom garantované úvery. Ilustračné foto - TASR
V uplynulých rokoch mnohé slovenské hotely zainvestovali do svojho vybavenia. Teraz patria k najčastejším klientom zaujímajúcim sa o štátom garantované úvery. Ilustračné foto – TASR

Veľká garančná schéma pre bankové úvery sa predlžuje. Mala skončiť na konci roka, no pokračovať bude až do konca júna budúceho roku. Ministerstvo financií ešte čaká formálne povolenie dodatku od Európskej komisie. 

  • Európska komisia v októbri rozhodla, že predĺži dočasný rámec pre pomoc podnikom v pandémii, ktorý vydala ešte na jar a mal prestať platiť koncom tohto roka. Predĺžila ho do konca júna.
  • Veľká garančná schéma pre bankové úvery vznikla na základe tohto rámca. Ministerstvo financií tvrdí, že aktuálne čaká na zverejnenie povolenia od Európskej komisie, ktorým platnosť garančnej schémy predĺži na nové maximum, teda na koniec júna.
  • Záruky budú dostupnejšie – dostanú ich aj malé podniky v ťažkostiach, rozšíria sa aj zľavy na poplatok za záruku.

Čo očakávať v budúcom roku

Banky budú môcť poskytovať úvery so zárukou aj v prvej polovici budúceho roka. Novinkou bude, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie