Denník N

Potrebuje gastrosektor špeciálnu pomoc? Odpovedajú ministri a ekonómovia

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Oslovili sme ministrov a ekonómov, či gastro podľa nich potrebuje teraz špeciálnu pomoc nad rámec tej, čo už existuje.

Väčšina odborníkov hovorí, že vláda by mala pomôcť reštauráciám viac. Pýtali sme sa ich to preto, lebo od piatka sa zatvárajú už aj terasy reštaurácií. Premiér, minister zdravotníctva a hlavný hygienik to ohlásili v stredu.

Názory odborníkov na pomoc gastrosektora sa delia zhruba na dve skupiny. Jedna hovorí, že nepreferuje sektorovú pomoc, teda takú, v ktorej by reštaurácie dostali cielenú pomoc, lebo ich štát zatvoril. „Vyvolalo by to reťazové požiadavky aj iných sektorov,“ hovorí šéf INEKO Peter Goliaš. Zvážil by však zvýšenie maximálnej prvej pomoci pre podnikateľov v závislosti od ich vymeriavacích základov spred krízy.

Druhá skupina, naopak, odporúča pomoc cielenú na jeden sektor. „Skôr by som odporúčal zvýšenie adresnej pomoci reštauráciám najmä v mesiacoch, keď bol lockdown,“ hovorí ekonóm SAV Vladimír Baláž.

„Hovoríme o gastre a hotelieroch, čiže nehovoríme o potrebe masívnych peňazí, štát by to vedel utiahnuť. Potrebujú hotovosť na financovanie miezd zamestnancov, nie zníženie DPH,“ vraví senior analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Špeciálnu pomoc pripúšťa aj minister práce Milan Krajniak. „Verím, že špeciálna pomoc pre niektoré dotknuté skupiny podnikateľov na Slovensku má zmysel.“

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) povedal, že majú pripravenú schému pomoci za 100 miliónov eur pre cestovný ruch vrátane gastroprevádzok. „Schému spustíme už v krátkom čase,“ povedal.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) opakuje, že lepšie ako akákoľvek pomoc je im dovoliť otvoriť svoje prevádzky.

Myslí si to aj analytik INESS Radovan Ďurana: „Gastro potrebuje zákazníkov. Sektoru by najviac pomohlo zavedenie pravidiel, ktoré by vlastníkom negatívnych testov alebo zákazníkom, ktorí covid prekonali, umožnilo návštevu stravovacích zariadení a konzumáciu na mieste.“

Ekonómovia neodporúčajú vláde znížiť DPH, lebo reštauráciám, ktoré potrebujú „cash“, by to teraz ani nepomohlo. Ani ministerstvo financií o znížení DPH neuvažuje. „V zahraničí, napríklad v Nemecku a Rakúsku, vládna pomoc zahŕňala aj uhrádzanie fixných nákladov, v tomto Slovensko zaostalo,“ hovorí ekonóm Tomáš Meravý zo Za ľudí.

Ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vraví, že dočasné zníženie sadzby DPH v stravovacích zariadeniach dáva zmysel, keď odznejú zdravotné riziká súvisiace s pandémiou, keď bude cieľom opatrení opätovne reštartovať tento biznis. „Na prvý pohľad sa mi zdá, že v súčasnej situácii je už možno čas aj na aplikáciu plošných platieb, avšak bez detailnejších čísel to úplne posúdiť nedokážem,“ povedal tiež analytik UniCredit Bank.

Opýtali sme sa:

Potrebuje gastrosektor špeciálnu pomoc nad rámec tej, ktorá je teraz (napríklad nižšiu DPH, príspevok na fixné náklady, priamu platbu a pod.)? Má taká špeciálna pomoc zmysel?

Odpovedajú ministri Eduard Heger, Richard Sulík, Andrej Doležal a Milan Krajniak, Tomáš Meravý zo Za ľudí, Peter Goliaš z INEKO, ekonóm SAV Vladimír Baláž, Juraj Valachy z Tatra banky, Radovan Ďurana z INESS a Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank.

Tu sú ich celé odpovede:

Eduard Heger,
minister financií (OĽaNO)

Vláda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie