Denník N

Nerozumiem tomu. Sami sú bývalí podnikatelia a nechávajú nás krachovať, hovorí majiteľka cukrární a reštaurácií Natacha Pacal

Foto: Natacha Pacal
Foto: Natacha Pacal

Natacha Pacal sa narodila vo Francúzsku, od detstva žije na Slovensku. Je spolumajiteľka šiestich cukrární nesúcich jej meno najmä v nákupných centrách, reštaurácie JaboJrout (čítaj žabožrút – pozn. E) v Avione a dvoch jedální Vert. V gastrobiznise sa pohybuje 18 rokov a ako sama hovorí, celý čas s dobrými číslami bez nutnosti zatvoriť nejakú prevádzku.

Ako sa vám žije v týchto časoch?

Veľmi ťažko. Jedálne nám vypadli, ľudia z biznis centier, ktorí do nich chodievali, sú na home-officeoch. Keďže firmy už avizovali, že mnohí z nich sa do práce ani nevrátia, vôbec netušíme, čo nám prinesie budúci rok, aký obrat ešte budeme vedieť dosahovať. Podobne je to s cukrárňami. Keď si v nich nemôžu kamošky sadnúť na kávičku, aby pokvákali, tak to nejde.

Gastrosektor má problémy, no inde zatiaľ nevidno podniky, ktoré by krachovali a prepúšťali ľudí. V čom je gastro špecifické? 

Problém je v tom, že sme stále otvorení a už si požičiavame z bánk. Už dvakrát sme požiadali v banke o úver a otázka je, či ho budeme vedieť splácať. Nekrachujeme v tomto momente, kým sú banky ochotné požičať. Ale keď sa obraty nedostanú tam, kam sa majú dostať, tak neviem, či ich budeme vedieť splácať. Uvidíme, čo bude o niekoľko mesiacov.

Využil ste aj odklad splátok?

Jasné, v prvej vlne sme ich odložili na šesť mesiacov.

A banky boli aj tak ochotné dať vám ďalšie úvery?

My sme veľká firma, robíme to 18 rokov, obraty sme mali. Ale dokedy budú, neviem.

Aká časť podnikov môže podľa vás v tejto chvíli padnúť? 

Neviem to odhadnúť. Ja sa tomuto biznisu venujem roky a s dobrými číslami. Nikdy sme žiadnu prevádzku nezavreli. A aj tak sme na pokraji krachu. Neviem si predstaviť firmy, ktoré sú kratšie na trhu, ktorým banka nepožičia, lebo nemajú takú minulosť ako my. Neviem si predstaviť, ako to zvládnu. Ja som sa cítila ako silná firma, ktorá má odložené peniaze, je stabilná, vie si vyrátať veci. A je to zlé, už sme prepustili cez 20 ľudí a v januári budeme asi pokračovať.

Ako by vám mohol štát lepšie pomôcť? 

Mohli by sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie