Denník N

EÚ sa chce pochváliť pred svetom autami bez spaľovacích motorov či ekologickejším lietaním. Aj tak to nemusí stačiť

Zľava: predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto - Európska komisia
Zľava: predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto – Európska komisia
  • Členské štáty EÚ sa dohodli na zvýšení cieľa znížiť emisie do roku 2030, po novom to bude o 55 percent.
  • Situáciu si však uľahčia tým, že sa započíta zachytávanie CO2 z využívania pôdy a obhospodarovania lesov.
  • Vedci varujú, že to nestačí, aby sa zabránilo ničivým dôsledkom otepľovania, spolu s aktivistami požadovali 65-percentný cieľ.
  • Ľudia si nový cieľ všimnú aj pri kúpe auta, spaľovacie motory postupne zmiznú z ponuky.

Štáty Európskej únie vrátane Slovenska sa v piatok na samite dohodli, že do roku 2030 znížia emisie skleníkových plynov o 55 percent. Pre Slovensko to znamená, že k už doterajším investíciám do znižovania emisií bude musieť prihodiť ročne asi miliardu eur. Aspoň tak to zatiaľ odhadujú analytici ministerstva životného prostredia.

V skutočnosti je však nový cieľ EÚ trochu zavádzajúci a nie až taký prísny. Po novom sa totiž do znižovania budú započítavať aj emisie, ktoré pohlcujú lesy a pôda, čo je asi 5 percent. Preložiť sa to dá tak, že reálne sa štáty dohodli na znížení iba o 50 percent.

Európsky parlament žiadal minimálne 60 percent, vedci a klimatickí aktivisti dokonca až 65. Vyšší cieľ požadovala aj slovenská petícia Za klímu, za budúcnosť, ktorú podpísalo vyše 120-tisíc ľudí, a podporila ju aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Prečo je to dôležité? Pre priemysel, energetiku a dopravu to znamená, že sa nemusia snažiť toľko ako v prípade, že by sa takzvané záchyty do cieľa nezapočítavali. Navyše EÚ musí dosiahnuť cieľ ako celok. Priemyselnejšie krajiny ako Poľsko alebo Slovensko teda nebudú musieť dosiahnuť ani 50 percent. Vykompenzuje to väčší pokrok v bohatších krajinách.

Bude to stačiť na zníženie emisií na nulu? Experti a vedci sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie