Denník N

Šéf ÚVO o návrhu, ktorý napísal Holý zo Sme rodina: Bude to neférové a ešte väčší chaos ako dnes

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák netají sklamanie z postupu vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina) pri príprave zásadnej novely verejného obstarávania a jej výsledku. Vraví, že to, čo Holý predložil, zrýchľuje nakupovanie na úkor férovosti a vymožiteľnosti práva a kontrolnému úradu berie kompetencie.

Hlivák v rozhovore vysvetľuje, čo sú podľa neho sporné veci v Holého návrhu, či spolu vôbec komunikujú a prečo považuje navrhované pravidlá verejných nákupov za neférové.

Je pravda, že vicepremiér Holý obišiel váš úrad pri príprave nových pravidiel obstarávania a nedvíhal vám ani telefón?

Áno, môžem to potvrdiť. Ja som sa naozaj snažil o komunikáciu s pánom vicepremiérom, ale neúspešne. Považujem to za hlbokú neúctu k občanom, ja by som si takto nedovolil pôsobiť vo verejnej funkcii. Neviem si predstaviť, že verejný funkcionár, ktorý je platený z verejných peňazí, nekomunikuje, neodpovedá na otázky, nevysvetľuje svoje kroky.

Čo vás na Holého návrhu najviac vyrušuje?

Vidím tam viacero sporných bodov. Novela podľa môjho názoru prináša chaos do verejných nákupov, nerieši ich systémovo. Zrýchľuje nakupovanie na úkor férovosti a vymožiteľnosti práva. To je, ako keby sme chceli jazdiť na diaľniciach rýchlejšie, tak zrušíme pravidlá cestnej premávky, maximálnu rýchlosť aj policajné kontroly.

Poďme sa na to pozrieť konkrétne. Holý chce zrušiť podlimitné zákazky, a teda umožniť priame nákupy pri stavebných prácach až do 5,3 milióna eur a pri tovaroch a službách do 139-tisíc alebo do 214-tisíc eur. Čo na to hovoríte?

Nepoznám krajinu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mária Kolíková

Štefan Holý

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie