Denník N

Ako dosiahnuť kolektívnu imunitu pomocou ekonómie?

Protesty proti povinnému očkovaniu v Rakúsku. Foto - TASR/AP
Protesty proti povinnému očkovaniu v Rakúsku. Foto – TASR/AP

Nič také ako typický odporca očkovania neexistuje. Očkovanie odmietajú ľudia bez ohľadu na vzdelanie, príjem alebo rasu.

Autorka je podpredsedníčkou Slovenskej ekonomickej spoločnosti.
Pracuje v Inštitúte sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Text predstavuje súkromný názor autorky

Ľudia majú k očkovaniu rôzne postoje. Niektorí sú ochotní zaplatiť za okamžitú ochranu, aj keď to znamená očkovanie vakcínou, o ktorej ešte nevedia, či je bezpečná a efektívna. Napríklad na čiernom trhu v Číne sa cena experimentálnej vakcíny proti ochoreniu covid-19 pohybuje od 600 do 1 500 amerických dolárov. Na Slovensku bude vakcína dostupná bezplatne a až po jej dôslednom otestovaní. Napriek tomu sú Slováci voči vakcinácii skeptickí. Na prelome októbra a novembra by sa proti koronavírusu dalo zaočkovať len 26,8 percenta ľudí, ďalších 28,9 percenta nevedelo odpovedať a až 44,3 percenta by sa zaočkovať nedalo.

Ľudia však zvyknú hovoriť jedno a robiť druhé. Vďaka globálnemu prieskumu Welcome Global Monitor 2018 vieme, že aj tí rodičia, ktorí neveria, že vakcíny sú bezpečné, zvyčajne svoje dieťa dajú zaočkovať. Aj percento Slovákov, ktorí sa nakoniec proti koronavírusu zaočkujú, bude pravdepodobne vyššie ako 26,8.

Epidemiológovia odhadujú, že na vytvorenie kolektívnej imunity proti koronavírusu je potrebné, aby bolo imúnnych aspoň 60 percent populácie. Pri vakcíne s 90-percentnou účinnosťou preto potrebujeme zaočkovať zhruba 67 percent populácie (60 percent delené 90 percentami). Naším najväčším problémom v tejto chvíli je teda presvedčiť tých, ktorí váhajú alebo očkovanie rovno odmietajú. Našťastie je tu ekonómia. Veda o tom, ako ľudia reagujú na rôzne motivácie.

Kto sa bojí očkovania?

V prvom rade treba povedať, že nič také ako typický odporca očkovania neexistuje. Očkovanie odmietajú ľudia bez ohľadu na vzdelanie, príjem alebo rasu. Napríklad v kalifornských školách mali výnimku z povinného očkovania skôr deti rodičov, ktorí boli bieli, mali vyšší príjem a ktorých deti chodili do súkromných škôl.

V Európskej únii majú väčšiu dôveru v efektívnosť vakcín ľudia s vyšším vzdelaním a manažéri. Naopak, najmenej tomu, že vakcíny dokážu predchádzať ochoreniam, veria manuálne pracujúci a nezamestnaní.

Vďaka projektu Ako sa máte, Slovensko? zasa vieme, že na Slovensku sa plánujú zaočkovať najmä voliči Za ľudí, koalície PS-Spolu a OĽaNO. Naopak, najnižšiu ochotu deklarujú voliči Smeru-SD a kotlebovci ĽSNS. Čím nižšia dôvera k vláde, zdravotníctvu a vedeckým inštitúciám, tým nižšia ochota zaočkovať sa.

Keďže medzi odporcami očkovania nájdeme všetky socioekonomické skupiny, je jasné, že na ovplyvnenie ich rozhodovania o očkovaní nebude stačiť jediná univerzálna stratégia. Aké sú naše možnosti?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie