Denník N

Obchod za 150 miliónov: OĽaNO vybralo vojakom rovnaké radary, aké chcela aj SNS

Ministerstvo obrany pod vedením OĽaNO vybralo pre armádu izraelské radary EL/M-2084, ktoré vybrala už SNS. Foto - ELTA
Ministerstvo obrany pod vedením OĽaNO vybralo pre armádu izraelské radary EL/M-2084, ktoré vybrala už SNS. Foto – ELTA

Po radaroch môžu prísť na rad aj transportéry, ktoré presadzovali nominanti Andreja Danka. Minister Naď hovorí, že o fínskych vozidlách sa stále rokuje.

Armáda môže mať už onedlho vybavenie, aké sa jej chystali kúpiť aj nominanti Andreja Danka, ktorých novinári, analytici aj súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) kritizovali za netransparentný postup. Naď túto možnosť pripúšťa, ale zdôrazňuje, že by to bolo za výrazne lepších podmienok pre štát.

Najnovším príbehom sú takzvané 3D radary. Ide o veľké radary pre protivzdušnú obranu, ktoré sú rozmiestnené v kopcoch. Armáda ich potrebuje nahradiť, pretože súčasné stroje sovietskej výroby sú už dávno za hranicou životnosti.

Ministerstvo v utorok zverejnilo materiál, v ktorom odporúča vláde Igora Matoviča kúpiť radary izraelského výrobcu Elta. Cena zákazky má byť 148,2 milióna eur.

„Ministerstvo obrany odporúča Bezpečnostnej rade a vláde Slovenskej republiky realizovať komplexnú ponuku vlády Izraelského štátu pre obmenu všetkých typov 3D rádiolokačnej techniky,“ píše sa v materiáli.

Hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková k tomu dodala, že záverečné rozhodnutie o víťazovi urobí vláda v januári.

Čo hovoril Naď v opozícii

V krátkom čase je to už druhá zákazka, pri ktorej nominanti OĽaNO

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Naď

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie