Denník N

Matovič a Heger ukázali predbežnú dohodu o rozdelení 6 miliárd z plánu obnovy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Igor Matovič s ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO) predstavil základné body plánu obnovy, o ktorom debatujú s Európskou komisiou. Hovoria, že je to aj výsledok diskusie v koalícii.

Predseda vlády Igor Matovič vraví, že síce sľubovaných 30 diskusií o pláne obnovy s verejnosťou v lete nebolo, ale potom už ju k tvorbe prizvali. Od leta bolo 20 diskusií s odbornou verejnosťou, 19 rokovaní s Európskou komisiou a 24 rokovaní s rôznymi odborníkmi, zväzmi, komorami, mimovládkami a podobne.

„Neregistrujem relevantných odborníkov, ktorí by sa sťažovali, že nemali možnosť povedať svoje pripomienky,“ povedal Matovič na diskusii s ministrom financií Hegerom, ktorú organizovalo ministerstvo financií. Premiér vraví, že je rád, že sa plánu obnovy zhostil práve minister financií.

Heger vraví, že diskusia prebiehala najprv na úrovni odborníkov a rezortov a potom začali rokovať s koaličnými partnermi, aké priority vybrať. „To, čo dnes prezentujeme, je výsledkom diskusie v rámci koalície. Sú to priority, s ktorými pracujeme práve pri rokovaní s Európskou komisiou,“ tvrdí Heger. Vraví, že vytvorili aj podkoaličnú radu pre plán obnovy. „Ja si myslím, že sa môžem pod to podpísať,“ povedal Matovič.

Matovič ani Heger nepovedali, kedy by chceli poslať plán obnovy Európskej komisii na posúdenie. Musíme to stihnúť do 30. apríla.

Svoje plány obnovy už predstavili aj Sme rodina, Za ľudí a SaS. Heger to číta tak, že je to jednak výsek z dokumentu ministerstva Moderné a úspešné Slovensko a že chceli ukázať, čo budú presadzovať oni.

„Plán obnovy je odpoveďou na bezprecedentný pokles ekonomiky. Toto by mala byť cesta, ako zvýšiť kvalitu života na úroveň vyspelých krajín Európskej únie,“ povedal Heger. Najväčším naším hendikepom sú podľa neho zdravie a vedomosti a zručnosti.

Heger vraví, že plán obnovy pôjde aj do medzirezortného pripomienkového konania a následne na rokovanie vlády. V utorok sprístupnili aj webovú stránku plánu obnovy (www.planobnovy.sk). „Implementácia bude najväčšou výzvou tejto vlády,“ vraví však Heger.

Najprv, koľko peňazí máme k dispozícii: z plánu obnovy by sme mali mať k dispozícii 6 miliárd, potrebujeme dočerpať 9 miliárd starých eurofondov a 13 miliárd sú nové eurofondy.

Tu je päť oblastí plánu obnovy a návrh, ako rozdeliť 6 miliárd:

  • Lepšie vzdelanie – 850 miliónov eur.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Igor Matovič

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie