Denník N

Dánsky pestovateľ jedličiek: Byty sa zmenšujú, ľudia chcú užšie vianočné stromčeky

Lars Geil. Foto - archív Larsa Geila
Lars Geil. Foto – archív Larsa Geila

„Na stromčeku u nás doma nesmie chýbať vtáčik a ozdoba od kráľovnej,“ hovorí Lars Geil.

Kde vyrástol váš vianočný stromček? Ak nie v čínskej továrni na plastové výrobky ani v slovenských lesoch, potom je možné, že sa jeho príbeh začal v Dánsku.

V Európe sa predá približne 50 miliónov vianočných stromčekov ročne, odhaduje dánsky pestovateľ Lars Geil. Dáni držia v ich pestovaní prvenstvo. Z každých dvanástich vypestovaných kusov je desať určených na vývoz. Za najvzácnejšiu sa považuje jedľa Nordmannova.

O kvalitu a zvyšovanie ekologických štandardov pri pestovaní stromčekov sa stará Dánska asociácia vianočných stromčekov. Lars Geil je jej dlhoročným členom a expertom. Jeho stromčeky zdobili komnaty dánskej kráľovskej rodiny aj britského premiéra.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo je Dánsko ideálnou krajinou na pestovanie vianočných stromčekov,
  • čo robí dánske jedličky výnimočnými,
  • ako sa starať o stromček, aby dlho vydržal,
  • prečo niektoré stromčeky voňajú a iné nie,
  • aké sú trendy vo vianočných stromčekoch.

Keď som si zisťoval informácie o pestovaní vianočných stromčekov, videl som, že je okolo toho hotová veda. Čomu sa venujte vy?

Pestujem vianočné stromčeky už 35 rokov, takže sa venujem všetkému – od pestovania, propagácie až po veľkopredaj. Vyvinul som aj špeciálny nástroj, vyzerá trochu ako veľký kovový štipec, s pomocou ktorého sa reguluje rast stromčeka bez použitia chemických látok.

Ako ste sa k tomu dostali? U vás sa vianočné stromčeky študujú na nejakej škole?

Neexistuje odbor „Vianočné stromčeky”, ale som vyštudovaný lesný inžinier. Štúdium som skončil v roku 1986 a rok predtým som bol na svojej poslednej polročnej stáži vo veľkej lesníckej firme. Po štyroch rokoch som s jedným kolegom odišiel a založili sme si vlastnú firmu, ktorá predáva vianočné stromčeky do celej Európy.

Neoplatí sa pestovať skôr veľké stromy napríklad pre drevársky priemysel? Prečo sa niekto radšej pustí do biznisu s vianočnými stromčekmi?

Životný cyklus stromov na lesných plantážach je šesťdesiat, osemdesiat, niekedy až stodvadsať rokov. Tak dlho trvá, kým smrek alebo dub vyrastie do takej výšky, aby ste ho mohli vyrúbať. V porovnaní s tým viete vianočné stromčeky oveľa rýchlejšie obmieňať.

Keď zasadíte dub, tak sa jeho výrubu nedožijú možno ani vaše deti. No vianočný stromček vyrastie za osem až dvanásť rokov. Čiže ak ho zasadíte dnes, bude vám skrášľovať Vianoce v rokoch 2028 až 2032. Aj v bežnom podnikaní je takáto doba nevídane dlhou investíciou.

Náradie na regulovanie rastu vianočných stromčekov. Foto – archív Larsa Geila
Foto – archív Larsa Geila

Pamätáte si ešte prvý vianočný stromček, ktorý ste zasadili?

Bolo to v roku 1988, keď som ešte pracoval na súkromnej lesnej plantáži. Začal som vtedy s pokusným pestovaním vianočných stromčekov. Doslova som sa pohrúžil do ich výskumu a zdokonaľovania, napríklad som skúšal vylepšovať ich tvar.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie