Denník N

Prerábajme nepotrebné kancelárie na byty, navrhuje Bratislave realitný poradca

Foto JLL
Foto JLL

V Bratislave je dlhodobo nedostatok bytov, čo ich ceny tlačí nahor. Ak by sa na bývanie prerobili staré kancelárie, ktorých v meste pribúda a v dôsledku pandémie ich môže byť voľných ešte viac, na trh by sa mohlo dostať množstvo nových bytov. Rudolf Nemec, vedúci investičného poradenstva v spoločnosti JLL, ktorá patrí do veľkej štvorky realitno-poradenských spoločností, hovorí:

  • že v Bratislave je toľko voľných kancelárií, že by zabrali plochu s veľkosťou Sadu Janka Kráľa aj s nábrežím a môžu pribúdať;
  • že by sa mohli prerábať na byty a ubytovanie, ktorého je v meste nedostatok, no brzdí ich v tom najmä územný plán;
  • o koncepte co-livingu či nájomného bývania, ktoré by malo v meste vznikať a mohli by naň poslúžiť aj staré priestory.

Ľudia kvôli pandémii už skoro rok pracujú z domu. Cítiť, že by preto v Bratislave pribúdali voľné kancelárie? 

Efekt, ktorý môže covid priniesť, sme ešte nepocítili.  Nájomné zmluvy sa uzatvárajú štandardne na päť rokov, a hoci pre pandémiu budovy ostali prázdnejšie, nájomné zmluvy stále platia. Neobsadenosť kancelárií sa však zvyšovala už pred pandémiou, lebo pribúdali nové budovy a aktivita na trhu prenájmov sa znížila. Za posledné dva roky narástla neobsadenosť zo siedmich na takmer 14 percent.

O akých veľkých plochách hovoríme?

V Bratislave sa aktívne prenajíma približne 1,7 milióna metrov štvorcových kancelárskych priestorov. Ak si to chcete predstaviť, je to asi 233 futbalových ihrísk alebo plocha vodnej hladiny Dunaja od Karloveskej zátoky až po Prístavný most.

Približne 200-tisíc štvorcových metrov z toho je voľných a polovica z ďalších 100-tisíc vo výstavbe je ešte neobsadená. K dispozícii je teda plocha s veľkosťou Sadu Janka Krála aj s nábrežím. S ohľadom na to, čo sa okolo nás deje a ako sa mení štýl práce, je otázne, čo sa stane s voľnými budovami.

Nepočítate s tým, že sa to budúci rok utrasie a záujem firiem sa nakoniec veľmi nezmení?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Reality

Ekonomika

Teraz najčítanejšie