Denník N

Vláda ukázala doteraz najviac z plánu obnovy, ktorý dnes posiela na schválenie do Bruselu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Slovensko v utorok poslalo do Bruselu návrh plánu obnovy, podľa ktorého chce čerpať takmer 6 miliárd z fondu obnovy a prosperity.
  • Najviac peňazí by malo smerovať do ekologickej modernizácie železníc a budov a do investícií do nemocníc a ambulancií.

Ministerstvo financií plánovalo v utorok v noci poslať do Bruselu návrh nášho plánu obnovy. Ide o zhruba 400-stranový dokument, ktorý detailne opisuje, ako chceme najbližších šesť rokov čerpať 5,84 miliardy eur z fondu obnovy. Návrh ide až do takých detailov, ako napríklad aké opatrenie a kedy vláda urobí, ktorý zákon, kedy a s akou účinnosťou prijme.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) so svojím tímom už s Komisiou o pláne obnovy priebežne komunikuje od septembra. Predpokladá sa, že o jeho ucelenej verzii bude debata s Bruselom pokračovať ešte v januári a vo februári. Štáty EÚ majú svoje plány obnovy poslať Komisii najneskôr do konca apríla, nakoniec sme to stihli o pár mesiacov skôr.

Ministerstvo zverejnilo len stručnejšiu verziu plánu obnovy, aj keď verejnosť sa o ňom dozvie doteraz najviac. Nie je teda napríklad jasné, či sa Sme rodina podarilo koaličných partnerov presvedčiť, že sociálne odvody sa majú znížiť o 6 percentuálnych bodov, alebo či vicepremiér a šéf SaS Richard Sulík dostal do plánu obnovy niečo zo svojho odvodového bonusu.

Pri každom zámere (komponente) ministerstvo opisuje cieľ, plánované investície a reformy, ktoré sa v tejto súvislosti majú urobiť. Zverejneniu doteraz najdetailnejšej verzie plánu obnovy predchádzala aj verejná diskusia, ktorú ministerstvo zorganizovalo pred týždňom v stredu. Prišiel na ňu aj premiér Igor Matovič.

Vo zverejnenej verzii ministerstvo financií opisuje päť oblastí, na ktoré sa peniaze použijú:

  • lepšie vzdelanie pre každého (850 miliónov eur),
  • konkurencieschopné a inovatívne Slovensko (700 miliónov),
  • zelené Slovensko (1,9 miliardy),
  • zdravý život pre každého (1,45 miliardy),
  • efektívny štát a digitalizácia (945 miliónov).

Lepšie vzdelanie

Najviac peňazí, teda 450 miliónov eur, má ísť na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie