Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: EÚ bude meniť pravidlá obchodovania s emisiami

Uhoľná elektráreň v poľskej Bogatyni neďaleko hraníc s Českom. Foto - TASR/AP
Uhoľná elektráreň v poľskej Bogatyni neďaleko hraníc s Českom. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Na budúci rok navrhne Európska komisia zmenu systému obchodovania s emisiami.
  • Biodiverzita, menej emisií, väčšia podpora malých fariem: Komisia dala odporúčania slovenskému agrosektoru.
  • EÚ chce posilniť kybernetickú bezpečnosť, za nesplnenie požiadaviek hrozia aj miliónové pokuty.

1. Pravidlá obchodovania s emisiami sa budú meniť

Dohoda európskych lídrov o ambicióznejšom znižovaní emisií – o 55 percent do roku 2030 – prináša potrebu zmeny niektorých pravidiel. Medzi nimi je aj obchodovanie s emisiami.

Budúci rok vstúpi systém obchodovania s emisnými povolenkami (ETS) do svojej štvrtej fázy. V rámci nej sa budú opätovne nastavovať pravidlá pre bezplatné prideľovanie emisných kvót, finalizovať zoznam odvetví vystavených úniku uhlíka, ako aj určovať referenčné hodnoty (benchmark).

Prečo je to dôležité

Obchodovanie s emisiami je jedným z hlavných európskych nástrojov na boj s klimatickou zmenou. V rámci neho dostávajú európske firmy určité množstvo bezplatných povoleniek. Ak chcú vypustiť viac emisií, musia si povolenky nakúpiť na trhu. Systém by tak mal motivovať k investíciám do nízkoemisných technológií.

EÚ však musela ETS niekoľkokrát zásadne reformovať. Najčastejším problémom bola príliš nízka cena povoleniek. Zásadnú zmenu podstúpil v roku 2019. Vtedy sa vytvorila stabilizačná rezerva pre trh s emisiami (Market Stability Reserve). Účelom tejto rezervy je odstrániť veľký nadbytok emisných kvót, ktorý sa nahromadil v systéme EÚ ETS, a zabezpečiť väčšiu odolnosť systému voči nerovnováham medzi ponukou a dopytom.

Jednoducho povedané, ak je v systéme priveľa povoleniek, presunú sa do rezervy, z ktorej sa uvoľnia neskôr. Od roku 2023 bude počet povoleniek v rezerve iba taký vysoký, aký bol ich počet na trhu predošlý rok. Zvyšné povolenky stratia svoju platnosť.

Čo by sa malo zmeniť

Komisia pôvodne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie