Denník N

Šéf Hodnoty za peniaze o pláne obnovy: Vďaka politickej dohode sme mohli poslať do Bruselu prvý draft, detaily doladíme

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Slovensko v utorok poslalo do Bruselu návrh plánu obnovy, podľa ktorého chceme čerpať takmer 6 miliárd eur. Šéf Útvaru hodnoty za peniaze a koordinátor pre prípravu plánu obnovy Štefan Kišš vraví, že je to rozsiahly a detailný dokument, o ktorom budeme teraz debatovať s Európskou komisiou.

V rozhovore vysvetľuje, ako plán vznikal, čo je jeho obsahom, či je výsledkom dohody koalície a čo nám v Bruseli už neprešlo.

Platí, že Slovensko poslalo v utorok do Bruselu plán obnovy?

Áno, email som odoslal o 23.27 hod. a hneď potom som si dal drink. Chceli sme si ho dať spoločne s celým tímom, ale mohli sme len samostatne vzhľadom na protipandemické obmedzenia.

Ako rozsiahly je tento dokument a do akých detailov až ide?

Je veľmi rozsiahly, má asi 400 strán. Zadanie z Bruselu je, že musí ísť do veľmi podrobných detailov. Je to návrh plánu obnovy, nie je to ešte finálny dokument. Ale je to komplexný materiál, o ktorom môžeme viesť s Európskou komisiou podrobnú diskusiu. Ak to mám k niečomu prirovnať, je to niečo medzi operačným programom a samotnými eurofondovými projektmi. Naozaj treba vyladiť veľmi konkrétne a podrobné parametre politík a investícií, ktoré sa idú robiť, a podrobné míľniky, ciele a náklady investícií a reforiem. Zverejnili sme aj 15-stranový sumár, keď niekoho zaujíma, čo je v pláne obnovy, dočíta sa tam všetko podstatné.

Zvonku to vyzeralo tak, že Slovensko nestihne Komisii do konca roka poslať plán obnovy. Čo sa stalo, že sa to urýchlilo?

Neviem,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie