Denník N

Bitcoin má nové rekordy, za rok stúpol viac ako trojnásobne

  • Bitcoin dosiahol v nedeľu historické maximum 28 365 dolárov, neskôr časť ziskov zmazal.
  • Cena najznámejšej kryptomeny sa za rok zvýšila o 270 percent. Výrazne rástla v októbri aj novembri, len od konca novembra jej hodnota stúpla približne o 7000 dolárov.

Bitcoin prudko rástol aj na prelome rokov 2017 a 2018, no potom jeho cena výrazne klesla. Či bude podobný scenár aj teraz, ťažko odhadovať. Tento rok však jeho cena vďaka pandémii vyskočila o 270 percent.

„Mám pocit, že sme veľmi blízko vrcholu – mohli by sme však dosiahnuť 30 000 dolárov,“ povedal pre Bloomberg analytik kryptoburzy Luno Vijay Ayyar. Podľa neho síce určite uvidíme pokles ceny, no nie dramatický, ale pravdepodobne menší, možno o 10 až 15 percent.

Prečo bitcoin dosahuje historické maximá: Šéf investičnej spoločnosti EIC Roman Scherhaufer vraví, že optimizmus, ktorý súvisí so začínajúcim očkovaním proti covidu, posilňuje všetky trhy a na tejto vlne sa vezú aj takzvané kryptomeny. Záujem o ne rastie, „kryptomenoví“ špekulanti predpokladajú, že pre optimizmus na finančných trhoch ich nezasiahne vlna vyberania ziskov, čo by spôsobilo pád bitcoinu.

„Je to pyramídová hra, takže s čiernym Petrom počíta každý špekulant, ale nie v najbližších týždňoch,“ hovorí však Scherhaufer, ktorý investovanie do bitcoinu neodporúča. „Bitcoin nemá žiadnu fundamentálnu hodnotu, tak ako napríklad akcie, kde je dôvodom rastu určitá informácia, ktorá má vplyv na budúce tržby tejto spoločnosti, čo je fundamentálny predpoklad na ocenenie akcie.“

Cenu podporuje aj akceptácia investormi či službami, ako je platobná služba Paypal, ktorá chce svojim používateľom umožniť platby digitálnymi menami.

„Pandémia priniesla vyššie zadlžovanie krajín a online prostrediu sa zároveň dostalo viac pozornosti. O kryptomeny sa preto začali zaujímať viaceré spoločnosti,“ vraví Pavel Škriniar, ktorý učí na Fakulte podnikového manažmentu EU v Bratislave.

„Ceny aktív ovplyvňujú predovšetkým očakávania. V tomto prípade to, že raz ju budú používať hlavné autority, že bude bežne akceptovaná alebo že sa hlavné svetové meny budú boriť s infláciou,“ dodáva ešte Škriniar. Kupovať bitcoin s cieľom zhodnotiť úspory však neodporúča, je to čistá špekulácia.

Bitcoinu môžu podľa Bloombergu nahrávať aj problémy firmy Ripple Labs a jej najvyšších predstaviteľov, ktorých Komisia pre cenné papiere obvinila, že klientom poskytujú zavádzajúce informácie o kryptomene ripple (XRP).

Bitcoin je najväčšou digitálnou menou s trhovým podielom zhruba 70 percent a trhovou kapitalizáciou okolo 500 miliárd dolárov (podľa Coinmarketcap.com).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Kryptomeny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie