Denník N

Od žien si na pohovore dodnes žiadajú potvrdenia o tom, že nie sú tehotné, aj keď to zákon zakazuje

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Zákonník práce jasne zakazuje zisťovať, či je žena tehotná, keď sa uchádza o prácu. Napriek tomu nám tieto skúsenosti potvrdili ženy aj gynekologické ambulancie.

Češka Eva sa koncom roka na internetovom fóre posťažovala, že si od nej budúci zamestnávateľ pri prijímaní do práce vyžiadal aj potvrdenie o gynekologickej prehliadke.

Jej práca pritom nemala byť fyzicky náročná ani inak nebezpečná. Pracovať mala v operačnom stredisku pre pražských hasičov.

Úspešne zvládla jazykovú skúšku, pohovor aj psychologické testy. Myslela si, že fyzické a zdravotné testy budú len formalitou u všeobecného lekára, no na personálnom oddelení jej dali tlačivo aj pre očného lekára a gynekológa. „Personalistka to okomentovala slovami: ‚No, a ženy musia ísť ešte na gynekológiu. To tak je.‘ Zamyslela som sa nad tým až doma. Prečo by som tam mala ísť?“ pýta sa Eva.

Podobné skúsenosti majú aj slovenské ženy. Najmä tie, ktoré sa hlásia do štátnej služby – k polícii, vojsku či hasičom. Gynekológovia, s ktorými sme hovorili, nám však potvrdili, že ženy si k nim chodia po potvrdenia aj pre iných zamestnávateľov.

Slovenské zákony zamestnávateľom zakazujú zisťovať pri pohovore rodinný stav uchádzača či uchádzačky. Dôvodom je, že takéto otázky môžu znevýhodniť ženy, ktoré majú deti alebo ich plánujú. Faktom je, že o deti sa v súčasnosti častejšie starajú matky než otcovia, a zamestnávatelia tak môžu v matke dvoch detí vidieť zamestnankyňu, ktorá bude pre chorobu svojich detí alebo počas letných prázdnin častejšie vypadávať z práce.

Pri mužoch s deťmi pritom takéto predsudky nie sú také časté. Otcovia nevyužívajú právo na rodičovskú dovolenku v rovnakej miere ako matky a zamestnávatelia v nich vidia skôr usadených a zodpovedných ľudí.

Dokazuje to aj prepočet Inštitútu finančnej politiky, ktorý jasne ukázal, že kým ženám s pribúdajúcim počtom detí klesá ich príjem, mužom, naopak, stúpa.

Môže si od vás zamestnávateľ pýtať potvrdenie od gynekológa alebo nie? A čo v takej situácii robiť?

Do roku 2016 to vyhláška umožňovala

Evinu skúsenosť sme sa rozhodli overiť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Životy žien

Ekonomika, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie