Denník N

Prečo sa udial Dobytkár? Platobná agentúra nesleduje ani len väzby úradníkov na dotované podniky

V kauze Dobytkár je obvinený aj bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorého si vybrala práve Gabriela Matečná Foto – TASR
V kauze Dobytkár je obvinený aj bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorého si vybrala práve Gabriela Matečná Foto – TASR

Začiatkom jari sa rozbehlo v tom čase najväčšie vyšetrovanie korupcie na Slovensku. Za zneužívanie agrárnych podpôr a korupciu odvtedy sedia vo vyšetrovacej väzbe viacerí vysokopostavení úradníci Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá má strážiť ich zákonné vyplácanie. No rovnako sú za to vo väzbe aj dvaja podnikatelia úzko spájaní so stranami bývalých vlád – Martin Kvietik blízky SNS a prívrženec Smeru Norbert Bödör.

Denníku E sa teraz podarilo získať aj prvé výstupy z nového forenzného auditu agentúry, ktorý má odhaliť, čo všetko chýba v jej pracovných postupoch, aby sa podobné aféry už neopakovali.

Od reformy agentúry, ktorá má vychádzať práve z tohto auditu, pritom závisí aj to, či vôbec slovenská platobná agentúra bude môcť vyplácať domácim farmárom európske dotácie.

Po Dobytkárovi a následnom znepokojení Európskej komisie tým, ako vlastne Slovensko administruje jej agrárne dotácie, má totiž PPA udelenú iba dočasnú akreditáciu a jej existencia je ohrozená. Ročne pritom cez ňu prichádza na slovenský vidiek až okolo 650 miliónov eur.

Najvážnejšie zlyhania podľa auditu

 Nedostatočná kontrola odhaľovania konfliktov záujmov – audit zistil, že a

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie