Denník N

Podnikatelia a samosprávy kritizujú Holého revolúciu v tendroch. K návrhu je vyše 300 zásadných pripomienok

Vicepremiér Štefan Holý. Foto - TASR
Vicepremiér Štefan Holý. Foto – TASR
  • Nielen koaličné strany SaS a Za ľudí, ale aj podnikateľské zväzy a samosprávy majú problém s novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložil vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina).
  • Podľa generálnej prokuratúry nemá dokonca Holý ani kompetenciu predkladať novelu tohto zákona. Je to právomoc Úradu pre verejné obstarávanie.
  • K návrhu zákona bolo predložených 475 pripomienok, z nich 315 zásadných, prišli aj hromadné pripomienky od mimovládok.

Aktualizované 5. 1. o 9.30 – „Klub 500 je toho názoru, že navrhovaná novela vnáša do verejných nákupov chaos a je v nej viacero sporných bodov,“ uviedlo podnikateľské združenie združujúce veľkých zamestnávateľov v zásadnej pripomienke k návrhu zákona o verejnom obstarávaní, ktorý predložil vicepremiér Štefan Holý.

Klub 500 sa obáva, že keby návrh prešiel, nebudú mať všetci podnikatelia rovnakú príležitosť dostať sa k zákazkám. „Vo všeobecnosti by sa nákupy mali riadiť zákonom, ktorý nezaručuje transparentnosť, resp. nákupy zrýchľuje na úkor férovosti a vymožiteľnosti práva, čo môže byť v rozpore aj s európskou legislatívou.“

Kritiku vyjadrenú v zásadnej pripomienke

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Štefan Holý

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie