Denník N

Minister Budaj vyhlasuje vojnu plastom. Od budúceho roka dostaneme za nápojovú fľašu či plechovku 15 centov

Koláž N, Foto - N, MŽP SR
Koláž N, Foto – N, MŽP SR
  • Ministerstvo sa dohodlo s najväčšími výrobcami nápojových obalov na spustení systému zálohovania od 1. januára 2022.
  • Správcom systému bude konzorcium štyroch združení, ktoré zastupuje výrobcov nealkoholických nápojov, piva a zástupcov obchodu. Spoločne uvádzajú na trh viac ako 80 percent všetkých jednorazových obalov na nápoje.
  • Nápoje zdražejú, aby boli ľudia motivovaní jednorazové fľaše vrátiť.
  • Za každú vrátenú plastovú fľašu alebo plechovku s čitateľným čiarovým kódom dostane spotrebiteľ 15 centov.

„Začneme veľkú kampaň za čisté Slovensko. Zbavíme slovenskú prírodu spomienky na dobu, ktorej sa v učebniciach bude hovoriť doba plastová,” uviedol na online tlačovej konferencii minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Dosiahnuť to chce dvomi spôsobmi:

  1. Plastové a kovové nápojové obaly sa budú dať v obchodoch vrátiť rovnako ako dnes vratné sklenené fľaše. Za každý obal dostane spotrebiteľ 15 centov.
  2. Budaj sľubuje aj veľkú kampaň na vyzbieranie plastových obalov, ktoré znečisťujú prírodu. Detaily nespresnil, spustiť ju chce súčasne so zálohovaním.

Prečo je to dôležité? Nový systém má motivovať ľudí k tomu, aby nápojové obaly nezahadzovali do čiernych nádob na zmesový odpad a najmä nie do prírody. Vracanie obalov do obchodov ľuďom pripomenie skutočnú hodnotu odpadu z obalov. Takto vrátené plasty a plechovky budú ľahšie recyklovateľné. Výrobcov nápojov má systém nútiť hľadať ekologickejšie alternatívy a mať väčšiu zodpovednosť za odpad, ktorý produkujú.

Šéf envirorezortu avizuje, že na jar navrhne zmenu zákona tak, aby od výrobcov požadoval vyzbierať 90 percent obalov z hliníkových aj plastových nápojov do roku 2025. Verí však, že v praxi to bude už o rok skôr. „Som presvedčený, že sa to dá dosiahnuť,” ubezpečil.

Automaty aj v menších predajniach

Kľúčovým krokom k spusteniu zálohovania od januára budúceho roka bol

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Obchod

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie