Denník N

Bolo to pre ne hodinové peklo, hovorí ochranár o tom, čo prežívali počas ohňostrojov vtáky a zvieratá v lese

Ilustračné foto - Unsplash
Ilustračné foto – Unsplash
  • Hoci viaceré mestá ohňostroje na prelome rokov zrušili, zábery fotografických nadšencov z polnoci 31. decembra pripomínajú scény z vojnových veľkofilmov.
  • Ochranári odhadujú, že v dôsledku silvestrovských osláv zahynuli stovky vtákov a ďalších živočíchov, napríklad vyplašenej vysokej zveri.
  • Pyrotechniku si ľudia kúpili aj napriek zatvoreným obchodom, umožnila to výnimka pre výdaj objednaného tovaru.
  • Podnetmi na porušovanie zákazu priameho predaja sa zaoberajú regionálni hygienici. 

„Je to hodinu trvajúce peklo, ktoré nezažijú nikde inde v prírode ani počas búrky,“ vysvetľuje rozhorčene strážca prírody Metod Macek, ktorý vedie záchrannú stanicu pre divožijúce zvieratá v Zázrivej. „Zvieratá sú dezorientované, nevedia, čo sa deje. Vtáky v noci narážajú do pletív, bariér, skiel, zabíjajú sa. Vtáčiky sú príliš malé na to, aby si to ľudia na druhý deň vôbec všimli,“ dodáva.

Po oslavách príchodu nového roka sa Macek stará o dvoch pacientov, ktorých zranenia zrejme súvisia s pyrotechnikou. „Sova, ktorá do niečoho narazila, je zatiaľ na ‚veterine‘, nemám viac informácií o jej stave. Druhý je jastrab krahulec, ktorý má pravdepodobne zlomené krídlo,“ hovorí s tým, že dokázať niekomu, že vtáka zranil raketou, je prakticky nemožné.

Časozberné zábery na ohňostroje z Veľkej Javoriny

Veľká Javorina Silvester 2020/2021
Posted by Potulky po Slovensku on Tuesday, January 5, 2021

 

Prečo je to dôležité? Ohňostroj vyzerá veľkolepo, no hluk, dym a odpad, čo pri ňom vznikajú, poškodzujú nielen zdravie zvierat, ale aj človeka.

Jeden paradoxný fakt za všetky. Pri výbuchu ohňostrojov sa do ovzdušia uvoľňujú aj jemné prachové častice (označujú sa skratkou PM). Sú také malé, že prenikajú hlboko do pľúc a odtiaľ ďalej do tela. Nielenže sú škodlivé za normálnych okolností, ale štúdie naznačujú, že častice spôsobujú aj vyššiu úmrtnosť na covid-19.

Aké účinky môžu mať ohňostroje podľa vedeckých štúdií?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie