Denník N

Elektrina zlacnie, ale nie úplne každému. Dobehol nás totiž problém, ktorý stál Holjenčíka funkciu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Základná spotrebiteľská informácia o vývoji cien energií je, že bežnej domácnosti v paneláku tento rok zlacnie teplo asi o 50 eur, elektrina o 14 eur a plyn asi o 2 eurá. Zlacnenie sa bude, samozrejme, líšiť podľa typu domácnosti a jej spotreby.

Spozornieť by však mali majitelia niektorých chát či chalúp na strednom Slovensku alebo aj niektoré domácnosti na východe. Ak nezmenia tarifu alebo ističe, hrozí im v krátkom čase zdražovanie.

Nový predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris totiž chce sprehľadniť sadzby a rieši preto aj starý problém s predimenzovanými ističmi. To je ten, pre ktorý musel z postu šéfa regulačného úradu pred tromi rokmi odísť Jozef Holjenčík.

Podobné skokové zdražovanie ako za Holjenčíka sa aktuálne podľa Jurisa neplánuje, naopak, väčšine odberateľov elektrina zlacnie a niektoré menej populárne zmeny budú platiť až po tohtoročnej vykurovacej sezóne.

Jurisovi však pri určovaní nových cien elektriny pomohlo 162 miliónov eur, ktoré do cien energií vložil štát. Pokrylo to časť dlhu, ktorý sa kopil dlhé roky preto, že zeleným elektrárňam sa platí za elektrinu viac, než sa stíha vybrať na poplatkoch od odberateľov.

Táto porcia dlhu by sa inak musela prejaviť v cenách elektriny, no problém ešte nie je celý vyriešený. Juris sa chce dohodnúť so zelenými elektrárňami, aby si budúce dotácie nechali rozrátať na dlhšie obdobie. Cez opravy by na revanš mohli fungovať dlhšie, tvrdí Juris. V rozhovore vysvetľuje tiež:

  • prečo plánuje zriadiť energetického ombudsmana alebo
  • či budú Slovalco, Fortischem a OFZ aj tento rok oslobodené od zelenej tarify v hodnote takmer 90 miliónov eur.

O koľko viac alebo menej

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie