Denník N

Ako sa k Sotákovi dostala fáma o nízkych počtoch úmrtí, ktorú použil v televízii

Šéf Železiarni Podbrezová Vladimír Soták v relácii TA3 Téma dňa
Šéf Železiarni Podbrezová Vladimír Soták v relácii TA3 Téma dňa

Sotákom prezentované nepravdivé čísla dokresľujú, že vyznať sa v informačnom chaose môže byť občas náročné aj pre niektorých vplyvných biznismenov.

Zatiaľ najúspešnejším hoaxom tohto roka je nepravdivá štatistika, ktorá údajne dokazuje, že v roku 2020 zomrelo na Slovensku približne toľko ľudí ako v rokoch predtým.

Na Facebooku ju zdieľalo viac než desaťtisíc ľudí. Veľmi podobné údaje sa dostali aj k jednému z najznámejších slovenských priemyselníkov, k Vladimírovi Sotákovi, ktorý s nimi v pondelok operoval v relácii Téma dňa na TA3. Soták a jeho kolegovia však zdôrazňujú, že tieto údaje v žiadnom prípade nemajú zo sociálnych sietí, ale dohľadali si ich sami.

Soták, majiteľ Železiarní Podbrezová, vystupoval v televízii ako prezident Klubu 500, ktorý združuje viaceré slovenské firmy s viac než 500 zamestnancami.

Tento príbeh názorne dokresľuje, aké zložité môže byť orientovať sa v informačnom chaose aj pre niektorých vplyvných ľudí z biznisu.

Soták: Strašili nás

V debate TA3 na tému priemysel a potraviny v roku 2021 diskutoval Soták s predsedom komory poľnohospodárov a potravinárov Emilom Machom. V závere relácie požiadal moderátor Peter Bielik Sotáka, aby odprezentoval

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hoaxy a propaganda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie