Denník N

Konkurzné novinky: vážne decembrové varovanie

Po neúspešnej reštrukturalizácii do konkurzu išiel aj bratislavský Ružinovský podnik verejnoprospešných služieb. Foto – RPVS
Po neúspešnej reštrukturalizácii do konkurzu išiel aj bratislavský Ružinovský podnik verejnoprospešných služieb. Foto – RPVS

Autor je hlavný analytik Finstat.sk

  • V poslednom vlaňajšom mesiaci začali súdy 49 konkurzných konaní. Je to najvyšší počet od júna 2019. Decembrové číslo je o tretinu vyššie ako mesačný priemer za rok 2019, ale viac než dvojnásobne väčšie ako mesačný priemer za prvých 11 mesiacov roka 2020.
  • Prudké zhoršenie by mohlo predznamenávať aj začiatok novej konkurznej vlny, ktorú zrejme iba oddialila dočasná ochrana využívaná od lanského mája.

Samotná konkurzná aktivita sa v decembri 2020 nezvýšila. Súdy vyhlásili konkurz na majetok 16 úpadcov a v prípade spoločnosti Ferrora Resources, a. s., došlo k premene reštrukturalizácie na konkurz. Veľkoobchodník so železom o ňu požiadal ešte koncom roka 2019, no nezvládol ju. Súd vyhlásil jeho bankrot k 3. decembru, keď sa mala zísť schôdza veriteľov. A tá mala aj odobriť reštrukturalizačný plán, ktorý veriteľský výbor podporil len začiatkom novembra.

Po veľkoobchodníkovi, ktorého

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie