Denník N

Ako sa Mičovský mýlil, keď zveril kontrolu predákovi farmárskych protestov. A nejde len o chaos

Ján Mičovský. Foto - TASR
Ján Mičovský. Foto – TASR

Ak sa vopred vie, že nový vysoký štátny úradník bude vo funkcii v konflikte záujmov, lebo bude kontrolovať dotácie aj pre podniky svojich kamarátov, je dobré prijať aspoň preventívne opatrenia. Vytvorí sa napríklad zoznam firiem, pri kontakte s ktorými by bol nový funkcionár v konflikte záujmov, a určí sa, kto bude mať tieto firmy na starosti.

Takto postupovali aj v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, keď do nej nastupoval za šéfa kontroly jej už tri mesiace najvyšší šéf Jaroslav Jánoš. Nedopadlo to však ako vzorové riešenie, dôveru sektora ani podriadených si jeho vedenie agentúry nezískalo.

Napríklad preto, lebo problematické firmy s konfliktom záujmov aj podriadeného človeka, ktorý sa o ich prípady bude starať, vyberal v tomto prípade práve nový prichádzajúci úradník.

Deje sa to v čase, keď Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá rozdeľuje farmárom 650 miliónov eur ročne, musí pred Európskou komisiou bojovať o zachovanie svojej akreditácie. Jej dôveryhodnosťou totiž po rokoch protestov farmárov otriasla minulý rok aj aféra Dobytkár, ktorá ukázala, že korupcia sa týkala aj bývalých špičiek platobnej agentúry.

Mičovského nominant

Za šéfa odboru vnútornej kontroly a prevencie podvodov PPA si Jaroslava Jánoša vybral

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Mičovský

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie