Denník N

Dobrovoľne behali okolo uhoľnej elektrárne. Uprostred panorámy sa objavil obrovský hríb dymu, hovorí bežec

Skupina bežcov sa rozhodla zabehnúť trasu okolo uhoľnej elektrárne v Severnom Macedónsku, aby poukázali na znečistenie ovzdušia v okolí. Foto - CEE Bankwatch
Skupina bežcov sa rozhodla zabehnúť trasu okolo uhoľnej elektrárne v Severnom Macedónsku, aby poukázali na znečistenie ovzdušia v okolí. Foto – CEE Bankwatch
  • Skupina bežcov sa rozhodla zabehnúť trasu okolo uhoľnej elektrárne v Severnom Macedónsku, aby poukázali na znečistenie ovzdušia v okolí.
  • Problém s ovzduším má aj Slovensko. Smogové situácie sa objavujú najčastejšie v zime. Môže za to nielen priemysel, ale aj jazdenie autami.
  • Dáta z bežeckej aplikácie ukazujú, že Slováci sa športu venujú aj v bezprostrednej blízkosti najväčších znečisťovateľov ovzdušia.
  • Znečistený vzduch spôsobuje bežcom podráždenie očí, krku a bolesti hlavy. Dlhodobo zhoršuje kapacitu pľúc a bežecké výkony, môže spôsobiť chronický zápal, rozvinutie vážnych pľúcnych a srdcovocievnych ochorení, astmy alebo rakoviny.

„Dlho nebolo nič a zrazu sme to cítili, vzduch akoby oťažel,” opisuje Darko Roglev. Macedónsky vytrvalostný bežec amatér zabehol v októbri minulého roka dvadsaťkilometrovú trasu okolo uhoľnej elektrárne REK Bitola. Tá sa nachádza uprostred rozprávkovo vyzerajúcej prírody v severomacedónskej lokalite Novaci, približne sto kilometrov južne od hlavného mesta Skopje.

„Vyzeralo to ako obrovský mrak dymu uprostred doliny,” opisuje scenériu ultramaratónec. Spolu s ním bežalo ďalších jedenásť amatérskych bežcov z viacerých krajín.

V doline pod kopcami sú ešte dve povrchové bane a odkalisko na ukladanie popolčeka. Bežecké podujatie Lung run zorganizovala sieť mimovládnych organizácií CEE Bankwatch, ktorá sleduje environmentálne a zdravotné dosahy priemyslu v strednej a východnej Európe.

Skupina bežcov so sebou niesla meracie zariadenie, ktoré počas behu monitorovalo znečistenie ovzdušia chemickými látkami a prachovými časticami (PM10). Tie vznikajú pri spaľovaní uhlia a sú schopné usadiť sa hlboko v pľúcach. Väčšie koncentrácie spôsobujú počas behu bolesti hlavy a dráždenie očí. Dlhodobo vyvolávajú zápaly, chronické pľúcne choroby, podporujú vznik astmy a rakoviny.

„Vďaka tomu, že sme boli v kopcoch nad elektrárňou, sme boli vystavení menšiemu znečisteniu, ako keby sme bežali dolinou. Ak by sme mali byť vystavení väčšiemu znečisteniu a zdravotným následkom, tak by sme nebežali,” hovorí Roglev. Na jeho výkone sa vraj znečistený vzduch nepodpísal. Na rozdiel od klasických bežeckých pretekov však nešlo o čas, ale o to, upozorniť na problém so znečisteným ovzduším.

On a každý z jeho jedenástich spolubežcov bol za hodinu vystavený

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie