Denník N

Matka ČSOB dala drobným akcionárom OTP Banky Slovensko ponuku na prevzatie akcií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Drobní akcionári z čias privatizácie môžu predať svoje akcie OTP Banky Slovensko belgickej KBC. Táto banka, ktorá je matkou ČSOB, v piatok vydala povinnú ponuku na prevzatie akcií OTP Banky, ktorej väčšinový podiel kúpila vlani v novembri. Povinná ponuka približuje cenu, za ktorú banku kúpila. 

  • Drobní akcionári vo voľakedajšej Investičnej a rozvojovej banke, teraz v OTP, vlastnia 0,56 percenta akcií. Vyše 150-tisíc akcií má nominálnu hodnotu 3,98 eura a takmer 83-tisíc je s eurovým nominálom. Ponúkaná cena dosahuje 93 percent nominálu.
  • Do ceny pre drobných akcionárov vstupuje aj znalecký posudok. Odobrila ju aj Národná banka Slovenska, 4. januára ponuku na prevzatie schválila.
  • Belgická KBC cenu za OTP Banku Slovensko nezverejnila. Ak by mala korešpondovať s ponukou pre drobných akcionárov, kupovala by ju zhruba za 118 miliónov eur.

Drobní akcionári OTP Banky môžu jej akcie predať KBC do 13. februára (vrátane). Na ponuku nemusia reagovať, môžu zostať akcionármi. Kto akcie predať chce, môže to urobiť prostredníctvom svojho obchodníka s cennými papiermi. Kto nemá majetkový účet cenných papierov vedený u obchodníka s cennými papiermi, môže ponuku akceptovať aj v pobočkách OTP.

Na kúpe OTP Banky Slovensko sa Belgičania s maďarským akcionárom dohodli ešte v polovici februára minulého roku, teda tesne pred tým, než vypukla koronakríza aj v našich končinách. Pre pandémiu sa však celý povoľovací proces natiahol a definitívne dohody podpísali vlani v novembri.

Čo čaká slovenskú OTP

  • OTP Banka Slovensko sa spojí s ČSOB, s ktorou je v týchto chvíľach v sesterskom vzťahu. Ako pravdepodobný sa javí termín spojenia v polovici roka 2021.
  • Klienti OTP Banky Slovensko sa po spojení stanú súčasťou väčšej a silnejšej skupiny. Budú síce pokračovať v doterajších zmluvách, no pribudnú im nové produkty a širšie možnosti, ktoré im ČSOB zameraná na „bankopoistenie“ poskytne.
  • Kúpa banky sa robí pre synergie, takže pobočková sieť sa bude po spojení upravovať, niektoré pobočky zatvoria.
  • Dosah to bude mať aj na zamestnancov. „Nebude to jedna plus jedna, bude tam menej ľudí,“ hovoril o fúzii začiatkom roka šéf ČSOB Daniel Kollár. Avšak pri vysokej fluktuácii v bankovníctve podľa neho problém redukcie pracovníkov do značnej miery vyrieši prirodzený pohyb ľudí.

OTP Banka je z hľadiska veľkosti aktív deviatym hráčom na trhu (1,7 % aktív bankového sektora) a poslednou príležitosťou na akvizíciu, o ktorej sa na našom bankovom trhu hovorilo. Po fúzii prinesie ČSOB zhruba tretinu klientely. ČSOB tak získa vyššie výnosy, využije časť siete, ktorá má pre ňu zmysel, a na prevádzkových nákladoch ušetrí.

Maďari ju získali v privatizácii

Maďarská OTP sa k banke na Slovensku dostala v privatizácii, za 16 miliónov eur kúpila Investičnú a rozvojovú banku, ktorá bola predtým pod nútenou správou NBS. Nenosila jej zisky, potrebovala ďalší a ďalší kapitál. Dlho sa špekulovalo o tom, že ju chce predať.

Slovenská dcéra jej nikdy súvislejšie nezarábala, v bilancii má nazbieranú stratu minulých rokov skoro 20 miliónov eur. Najmä posledné roky do nej akcionár musel nalievať peniaze na to, aby sa pokryli straty z čistenia úverového portfólia.

Akcionári v posledných rokoch do základného imania napumpovali 38 miliónov eur. Na vrub vlastného imania okrem toho išlo precenenie majetku pre nové účtovné pravidlá, ktoré spôsobilo stratu 25,6 milióna eur (nešlo to cez výkaz ziskov a strát). Predvlani na jar akcionár rozhodol, že banke treba základné imanie zdvojnásobiť, potrebu odhadol na 127 miliónov eur, no potom to neurobil.

Oficiálne to pripustila tesne pred poslednou krízou v roku 2009, no nakoniec práve krušné časy jej plány zmarili. Neskôr sa o banku zaujímali viacerí investori, ktorí na Slovensku už banku mali, no nevedeli sa dohodnúť na cene.

Začiatkom vlaňajška už bolo jasné, že tentoraz sa OTP slovenskej banky naozaj zbaviť chcela. O OTP Banku mala intenzívny záujem aj finančná skupina Penta, ktorá ňou chcela posilniť svoju Prima banku Slovensko. Do poslednej chvíle bola jedným z horúcich kandidátov. Záväznú ponuku podľa neoficiálnych informácií podala aj Poštová banka zo skupiny J&T.

Pre KBC nie je kúpa OTP Banky prvou, ktorou posilňuje svoju pozíciu na Slovensku. V roku 2008 prebrala Istrobanku, vtedy sa ČSOB stala trhovou štvorkou. Tou zostane aj po zhltnutí OTP Banky Slovensko, no s bankou a jej klientmi by mala vedieť dosiahnuť vyššie výnosy. ČSOB je síce štvrtá najväčšia na trhu, no ziskovosťou sa s prvou trojicou doteraz nedokázala ani porovnávať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie