Denník N

Čínsky čierny pondelok v piatich grafoch

Európske aj americké akcie sa vzchopili po pondelkových prepadoch, no neistota okolo Číny pokračuje.

Prepady na akciových trhoch boli v pondelok také veľké, že neboli ďaleko od tých v roku 2008. To bolo obdobie po krachu americkej banky Lehman Brothers, ktorá sa stala symbolom finančnej krízy.

Teraz sa investori obávajú, čo sa deje s čínskou ekonomikou, ktorá rastie najpomalšie za 25 rokov.

trhy_web (1)

Čínsky akciový trh je asi 20-krát menší ako americký a štyrikrát menší ako nemecký (podľa trhovej kapitalizácie, čo je hodnota akcií obchodovaných na burze). Obchoduje sa na ňom prevažne s akciami čínskych spoločností, lebo vláda tam v minulosti nechcela pustiť zahraničné firmy.

Prečo sa teda panika z čínskej burzy presunula do sveta? „Čína je kľúčový hráč na medzinárodnom poli. Slabý ekonomický rast Číny sa dotýka mnohých iných štátov, ktoré sú na ňu obchodne napojené, s čím súvisí aj pokles na ostatných trhoch,“ hovorí Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Colosseum.

Hzg6n

Hlavný čínsky index Shanghai Composite sa v pondelok prepadol o 8,5 percenta. Je to tak veľa, že už to aj Wikipédia stihla zaznamenať ako čierny pondelok na akciových burzách.

Prepad pritom nezastavilo ani ďalšie z opatrení vlády, ktoré prijala len tento víkend: dôchodkovým fondom umožnila, aby tretinu majetku fondov investovali do akcií.

Investorov sužuje neistota, ako je na tom čínska ekonomika. Ich obavy ešte zvýšila devalvácia čínskeho juanu, čo ukazuje, že komunistická krajina potrebuje podporiť export firiem.

9CLwt (3)

Nepadajú iba ceny akcií, ale aj ropy. Brent sa v utorok obchodoval približne za 43 dolárov za barel. Od júnového vrcholu (65 dolárov za barel) sa prepadol už o tretinu.

Ceny ropy padajú jednak preto, lebo OPEC zvýšil ťažobnú kvótu a ropy je na trhu zrazu prebytok, jednak súvisia posledné výpredaje s obavami, ako sa bude dariť čínskej ekonomike. Čína je spolu s USA najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

No Číne sa spomaľuje ekonomický rast, spotreba ropy tam tak môže klesnúť. To tlačí na pokles cien ropy.

t6lBA

Hoci straty zasiahli akcie, komodity aj viaceré meny, euro sa od začiatku augusta posilnilo asi o šesť percent. Prečo si nevšimlo prepady na čínskej burze?

Obchodníci na trhoch hovoria, že nízko úročené euro sa začalo správať podobne ako švajčiarsky frank alebo japonský jen – keď je zle, investori sa chránia tým, že predávajú rizikové aktíva a kupujú relatívne bezpečnejšie, hoci menej úročené meny.

Zdá sa, že to potvrdil aj utorňajší vývoj: akcie začali rásť, chuť po riziku tak opäť stúpla, euro sa mierne oslabilo. Momentálne stojí okolo 1,15 dolára.

Euro sa posilňuje aj preto, lebo sa upokojila situácia okolo Grécka a investori teraz viac veria európskym firmám ako americkým.

YUPeh

Padajú aj akcie americkej spoločnosti Apple, výrobcu svetoznámych iPhonov či iPadov.

Ekonómovia Patria Finance vysvetľujú, že akcie Apple sa stali akýmisi indikátormi nielen pre technologický sektor, ale aj celkovo dôvery v globálnu ekonomiku.

Terajší pokles akcií tejto spoločnosti neznamená, že by klesol záujem o jej výrobky. Zasiahla ich kríza dôvery, čo opäť súvisí aj s problémami v Číne.

Ešte na dokreslenie, o koľko klesli akcie spoločnosti Apple: teraz stoja zhruba 103 dolárov, ešte koncom mája stáli zhruba 130 dolárov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Čínska kríza

Ekonomika

Teraz najčítanejšie