Denník N

Šéf štátnej akciovky Slovensko IT: Nie som veľký fanúšik toho, keď štát niečo vlastní, ale nášmu projektu verím

Pavol Miroššay. Foto - Creative Industry
Pavol Miroššay. Foto – Creative Industry

So šéfom štátnej akciovky Slovensko IT Pavlom Miroššayom sme hovorili o projektoch pre štát, na ktorých už začali pracovať, aj o tom, akými argumentmi vyvracajú pochybnosti, že štátna firma nemôže fungovať dobre.

Miroššay je šéfom košickej štátnej IT akciovky so stovkou zamestnancov, prevažne z firmy Wirecard, od vlaňajšieho septembra. Predtým bol výkonným riaditeľom Košice IT Valley.

Hovorí tiež:

  • čo je motiváciou pre IT špecialistov, aby pracovali pre štát;
  • ako pokročili s prípravou mobilného ID a ako to pomôže bežným ľuďom;
  • aké je to budovať novú firmu cez zoomy a teamsy.

Keď vláda v nedeľu večer oznámila ďalšie plošné testovanie, mnoho ľudí malo problém s prihlásením sa na testovanie na webe Old.korona.gov.sk. Buď nemohli vyplniť elektronický formulár, alebo ho následne odoslať. Spolu s kolegami zo Slovensko IT tento štátny web testujete, čiže viete o ňom zrejme veľa. Čo sa podľa vás reálne stalo?

Štandardne testujeme funkčnosť systému a snažíme sa aj kontrolovať správnosť údajov, ktoré tam sú, ale záťažové testy nerobíme. Genéza Korona.gov.sk je dlhšia, ako naša spoločnosť funguje, a formuláre má v správe Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Problém vysvetlilo tak, že v nedeľu večer po zverejnení informácie o testovaní sa veľké množstvo ľudí chcelo naraz pripojiť a systém nebol dimenzovaný na takúto záťaž. Zvykne sa to diať, aj keď e-shopy prídu s výraznou zľavou a je veľká záťaž na ich služby. Pokiaľ sa viete na to pripraviť a informáciu máte vopred, viete si prenajať väčšiu kapacitu v cloudovom riešení. Rovnaký problém mali aj v Čechách.

Vás to ako človeka, ktorý prišiel zo súkromnej sféry a teraz pracuje pre štát, zvlášť vyrušilo či ani nie?

Keď na to nie je systém pripravený, tak sa to môže stať. Na druhej strane na toto sa dá možno veľmi ťažko pripraviť, lebo nečakáte, že toľko ľudí sa na testovanie bude chcieť prihlásiť v jednom momente. Túto funkcionalitu NCZI pridalo len v decembri a bola v testovacej fáze. Poviem aj inú vec, lebo som aj bežný občan. Aj ja som sa chcel prihlásiť na testovanie a mne sa to v pondelok podarilo. Prišla mi esemeska aj s termínom testovania.

Bude Slovensko IT fungovať aj ako zásahová jednotka pre štát?

Sme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie