Denník N

Kaník o malej privatizácii: Dražby boli na viacerých miestach, aby mafia nemala všetko pod kontrolou

Ľudovít Kaník. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľudovít Kaník. Foto N – Tomáš Benedikovič

V januári 1991, teda pred 30 rokmi, začala na Slovensku malá privatizácia. Boli do nej zaradené reštaurácie, obchody a ďalšie prevádzky a malé podniky, ktorých cena bola v stotisícoch československých korún. Prebiehala formou dražieb, čo dokázala zneužiť novovznikajúca mafia.

Ľudovít Kaník mal v tom čase 25 rokov a ako riaditeľ odboru pre malú privatizáciu a dražby na ministerstve pre správu a privatizáciu národného majetku bol vtedy podriadeným Ivana Mikloša. Vraví, že nebyť toho, že rozsiahly predaj majetku štátu využila mafia, asi by sme malú privatizáciu hodnotili už len pozitívne. Problém bol, že zákony, ktoré to mali postihovať, neboli a že ani polícia, prokuratúra a súdy vtedy nekonali. Nevedeli ako.

Ako sa s odstupom času pozeráte na malú privatizáciu? Skôr ako na nevyhnutný alebo ako na nevydarený krok?

Bol to určite nevyhnutný krok a určite nebol nevydarený. To, že sa to mohlo zabezpečiť lepšie, o tom, samozrejme, už niet pochýb. Ale bez tohto kroku by sme sa potácali na začiatku v čudesnom vákuu. Malá privatizácia bola veľmi dôležitá z hľadiska rýchlosti prechodu malých prevádzok a služieb do súkromných rúk. Naštartovala vytváranie nového trhového prostredia. Bez nej by to trvalo veľmi dlho a zjavne s omnoho väčšími komplikáciami, ako sa to stalo.

Čo bolo v tom čase vašou úlohou? 

Úlohou môjho tímu, a teda aj mojou úlohou, bolo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie