Denník N

Ako zvýšiť mieru zaočkovania Slovákov? Dovoľme firmám, aby si určili vlastné pravidlá

Pri koronakríze nemáme veľa nástrojov, ktoré sú ľahko implementovateľné, lacné a môžu mať veľký vplyv. Tu je jeden nápad, ktorý sa dá urobiť vo februári a zachráni životy najbližšiu jeseň.

Hoci očkovanie sa ešte len rozbieha, parlament by mal už teraz prijať zákon, ktorý by stanovil tieto dve pravidlá:

1. Ak sa ľubovoľná firma na Slovensku v záujme ochrany svojich zamestnancov a všeobecného dobra sama rozhodne, že bude poskytovať služby alebo dodávať tovar len ľuďom, ktorí sú zaočkovaní, má na to právo a nemožno takéto opatrenie považovať za diskriminačné a domáhať sa odškodnenia alebo poskytnutia služby.

2. Ak sa ľubovoľná firma rozhodne, že bude od svojich zamestnancov vyžadovať povinné zaočkovanie, má na to právo a nebude to voči zamestnancom diskriminačné.

(Pod zaočkovanými rozumieme „zaočkovaní alebo ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov zaočkovať nesmú“.)

Nech rozhodne živnostník v Levoči namiesto ministra

Debata, ako zabezpečiť čo najvyššiu zaočkovanosť, bude Slovensko zamestnávať prinajmenšom celú jar, leto a jeseň. Akékoľvek všeobecné pravidlá štát prijme, dotknú sa miliónov ľudí, a ako vždy pri aplikácii širokého – hoci aj dobre mysleného – pravidla vznikne množstvo konkrétnych malých problémov, nelogickostí, absurdít a neželaných výsledkov.

Výsledok bude nakoniec tým lepší, čím viac konkrétnych rozhodnutí sa neurobí na úrade vlády, ale priamo medzi ľuďmi. Štát by mal jasne povedať,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie