Denník N

Pri Nitre obrali ľudí za pozemky pre Jaguar asi o 2 milióny eur, hovorí šéf Siete

Foto – TASR
Foto – TASR

Niekto dobre vedel, že do Nitry príde automobilka, aj kde bude stáť. Od ľudí tamojšiu pôdu kupoval aj 40-krát lacnejšie oproti cene, za ktorú ju dnes skupuje štát, tvrdí šéf Siete.

Ľudí z obce Lužianky pri Nitre podviedli špekulanti. Spolu na nich zarobili takmer 2 milióny eur a všetky indície hovoria, že je za tým priamo štát. Povedal to v stredu šéf Siete Radoslav Procházka.

Čo sa stalo? Niekto vedel dopredu nielen to, že do Nitry príde nová automobilka Jaguar Land Rover, ale aj to, na ktorých pozemkoch pre ňu bude štát stavať priemyselný park.

V čase, keď o tom majitelia tamojšej pôdy na pestovanie nevedeli, núkali im špekulanti niekoľko desiatok centov za meter štvorcový, spravidla viac než je trhová cena za pôdu na pestovanie.

Video: Na pozemkoch pod Jaguar niekto zarobil
dva milióny eur, tvrdí Procházka (autor: Martina Pažitková)

V okamihu, keď sa povedalo, že tam bude stáť závod Jaguaru, začal štát túto pôdu vykupovať zhruba po 15 eur za meter štvorcový.

„Ponúkali cenu 30- až 40-násobne nižšiu, ako je tá, ktorú teraz ponúka štát. Má to dosah na rodinné vzťahy, sú tam veľké hádky, pretože keď ste mohli dostať 70 000 eur a dostali ste 5000 eur, tak to je krivda,“ povedal Procházka.

Využili naivitu

Špekulantom, ktorí teraz dobre zarobia, naletelo asi 70 obyvateľov obce Lužianky, hovorí Procházka. Tvrdí to na základe svojho zdroja, ktorého totožnosť neprezradil s odvolávkou na zákony.

Ľudia pôdu predávali lacno  spoločnosti Poľnohospodárska pôda.

„V prvom rade si vybrali ľudí, ktorí nemajú žiadne právne vedomie,“ povedal Denníku N príbuzný predávajúceho Poľnohospodárskej pôde. „On je už na predčasnom dôchodku a nie je úplne zdravý, ale je svojprávny. Žije v slabších sociálnych pomeroch, sám. Keď takémuto človeku predhodia pár korún, uspejú. Využili jeho naivitu.“

Muž im ponúkal aj svoj druhý pozemok – asi 8-tisíc metrov štvorcových, ale o tom mu už povedali, že ho nechcú, lebo je bezpredmetný. „Vyložene išli po pozemkoch, ktoré presna mali označené.“ Návrh zmluvy bol podľa neho identický ako ponúka štátny MH Invest. „Museli všetko dostať od štátu, mená, parcely, informácie.“ S výkupom podľa neho začali asi mesiac predtým ako vláda schválila, že príde Jaguár.

Výkupca zaútočil na Procházku

Šéf firmy Poľnohospodárska pôda Marek Noga na webe píše, že vyjadrenia Procházku považuje za jeho snahu akoukoľvek témou na seba pritiahnuť mediálnu pozornosť pred blížiacimi sa voľbami. „Všetky jeho tvrdenia týkajúce sa našej spoločnosti sú klamstvom a zrejme pán Procházka vychádzal z obchodných praktík svojich priateľov a seba samého,“ tvrdí Noga.

Video: Špekulanti s pozemkami sa nezľutovali ani nad chorými
autor: Martina Pažitková

Poukázal na to, ako sa Procházka podivným spôsobom snažil financovať vlastnú kampaň či celú stranu a rovnako aj ako jeho priateľ advokát dostal do zlej finančnej situácie mesto Martin. „Ak sa už pán Procházka chce venovať obchodným prípadom, tak by sa mal venovať zastupovaniu mesta Martin proti svojmu priateľovi,“ reaguje Noga.

Dodal, že spoločnosť poskytne stanovisko k právnym vzťahom týkajúcim sa územia v okolí Nitry v priebehu dnešného či zajtrajšieho dňa po dohode s právnikmi. „Oznámime aj prípadné ďalšie právne kroky voči Radoslavovi Procházkovi,“ píše Noga.

Na škandál sa pripravili

Firma vydala stanovisko útočiace na Procházku veľmi rýchlo po jeho tlačovke.

Majiteľ firmy, ktorá vykupovala pozemky pri Nitre, zrejme vopred tušil škandál. Na webe firmy totiž vlastníkov pôdy už skôr nabádal, aby si vopred zistili, či ich pozemky nie sú „potenciálne atraktívne na využitie v budúcnosti“.

„Dôrazne chceme upozorňiť na špekulácie a nekalé aktivity niektorých vlastníkov, s ktorými sa, bohužiaľ, niekedy stretávame. Stáva sa nám, že nás dodatočne po právoplatnom odpredaji pôdy našej spoločnosti kontaktuje jej bývalý vlastník,“ píše firma na svojom webe. Žiadajú vraj od nej odstúpenie od zmluvy alebo dodatočné navýšenie kúpnej ceny „s argumentmi typu: dostali sme lepšiu ponuku, ako sme to predali vám, a preto odstupujeme od zmluvného vzťahu alebo žiadame viac peňazí,“ píše firma. Dodáva, že voči takým praktikám sa budú brániť.

Čo povie MH Invest

Pôdu v Lužiankach pod investíciu, ktorá má priniesť 2000 až 4000 nových pracovných miest, skupuje štátna firma MH Invest. Procházka tvrdí, že práve sem smerujú všetky nitky. Zmluvy MH Investu s občanmi a spoločnosti Poľnohospodárska pôda sú podľa neho v podstate cez kopirák, líšia sa len sumy.

Prisľúbil, že tieto zmluvy poskytne novinárom. Malo by z nich vraj byť zrejmé aj to, že MH Invest a špekulanti mali k dispozícii ten istý zoznam parciel, ktorý treba skúpiť.

Mapa pozemkov pod budúcou automobilkou

Priloha_1 (1)
Červenou sú vyznačené pozemky, kde by mala byť automobilka. Mapa – Enviroportál

Otázkou teda je, ako sa špekulanti dostali k detailným informáciám o tom, že do Nitry príde veľká investícia od Jaguaru a kde presne bude stáť, ešte v čase, keď verejnosti nebol predstavený ani tento zámer. A hlavne je otázne, aká bola cena za tieto informácie, prípadne či nemôžu za špekulantmi stáť priamo aj predstavitelia štátu.

S otázkami sme sa obrátili na ministerstvo hospodárstva, pod ktoré MH Invest spadá. To nás odkázalo na štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka, ktorý má investíciu pod palcom ako špeciálny splnomocnenec pre strategické parky.

Stromček tvrdí, že na podobné prípady sú pripravení a štát podľa neho nebude vykupovať pôdu od špekulantov.

„Vieme o tom, vedeli sme o tom, máme na to pripravené riešenie. Robili sme to jednak z hľadiska legislatívy, ktorá bola menená na začiatku júla, a jednak tým, že sme prijali opatrenia na to, že nebudú vyplácaní tí, ktorí sa podvodným spôsobom dostali k nižším cenám (pozemkov), ako je štát pripravený platiť,“ zdôraznil Stromček na brífingu v reakcii na vyjadrenia predsedu strany Sieť.

Skupovali aj pri Bratislave

Podobná záležitosť ako v Lužiankach sa zrejme udiala aj pri výkupe pozemkov pod budúci obchvat Bratislavy, ktorý chystá ministerstvo dopravy. Aj majitelia tamojších pozemkov a miestni starostovia hlásili, že ľudí niekto oslovoval s ponukou na kúpu ich pozemkov.

Tiež ich údajne predali za rádovo nižšie ceny, než aké za ne teraz vypláca štátna Národná diaľničná spoločnosť.

Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo verejnosť má bežne k dispozícii údaje o trasovaní diaľnic, pri investícii Jaguaru detailné informácie neboli s predstihom známe a verejne diskutované.

 

Porovnanie zmlúv firmy Poľnohospodárska pôda a štátnej MH Invest: Až nápadne sa podobajú

Kúpna zmluva firmy Poľnohospodárska pôda

Zmluva štátneho MH Invest

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie