Denník N

Tichá tragédia slovenského trhu práce

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V súvislosti s rastúcou nezamestnanosťou sa u nás odohráva tragédia, ktorá je sčasti zamaskovaná a sčasti sa deje pod ministerským radarom.

Autor je analytik INESS

Slovensko žije rôznymi témami. Pandémia, politické konflikty, zatýkanie. Jedna dôležitá téma je však tak trochu v úzadí, pretože sa zdá, že všetko je v poriadku. Nezamestnanosť. Tá na Slovensku vzrástla medziročne o približne dva percentuálne body. V novembri 2019 bola šesť percent a v novembri o rok neskôr osem. Ministerstvo práce tak už dlhšie rozháňa dav varujúcich analytikov slovami: „Žiadna tragédia sa nekoná, môžete ísť domov.“

V skutočnosti sa však tragédia odohráva, len je sčasti zamaskovaná a sčasti sa deje pod ministerským radarom.

Zamaskovaná je preto, lebo slovenský trh práce stále dýcha pomocou ventilátorov vo forme dotácií na udržanie desaťtisícov pracovných miest. Tieto dotácie nás stoja každý mesiac približne 150 miliónov eur a dostáva ich odhadom 200-tisíc „zamestnaných“, čo je približne rovnaký počet, ako máme nezamestnaných. To, v akom stave je trh práce naozaj, zistíme, až keď prístroje odpojíme a ukáže sa, či podnikatelia dokážu udržať pracovné miesta aj bez dotácií. Indície o tom, že to vôbec nemusí byť také ružové, prináša minuloročný prepad odpracovaných hodín o skoro 10 percent. Máme tu teda masy ľudí, ktorí sú síce zamestnaní, ale bez práce.

Aby sme však videli skutočnú tragédiu na trhu práce, nemusíme sa pozerať len na hypotetické scenáre. Stačí, aby ministerstvo práce vystúpilo z lietadla a nepozeralo sa na Slovensko z vtáčej perspektívy. Aj napriek tomu, že celková miera nezamestnanosti rastie len pomaly, v niektorých okresoch nám vypukli lokálne pandémie nezamestnanosti.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie