Denník N

Ján Budaj: Matovičove komunikačné chyby neškodia štátu a aj prezidentka polarizuje

Minister životného prostredia Ján Budaj Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister životného prostredia Ján Budaj Foto N – Tomáš Benedikovič

„Nezľahčujem covid-19, ale toľké sťažovanie pre trochu sebadisciplíny, to je prehnané,“ hovorí v rozhovore minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) o tom, ako Slovensko zvláda koronakrízu. Slovensko má pritom minister previesť krízou, ktorá je, pokiaľ ide o dĺžku trvania a počet obetí, horšia ako pandémia – klimatickou krízou.

V rozhovore okrem nej hovorí aj o tom:

  • čo si myslí o komunikácii Igora Matoviča počas pandémie;
  • čím ho sklamala prezidentka Zuzana Čaputová;
  • komu podľa neho v skutočnosti šlo o strieľanie vlka;
  • čo sa bude diať so slovenskými lesmi;
  • ako sa koalícia dohodla na tom, čo s cudzím rádioaktívnym odpadom.

Ako člena vlády vás už očkovali. Ako sa cítite?

Nemal som žiadnu alergickú reakciu. Takže ak sme boli pokusné morčatá, môžeme si blahoželať. Ak sme mali my očkovaní z prvej dávky byť aj nejakou propagáciou a dôkazom, že reči o nebezpečnom očkovaní a nanočipoch sú hlúposti, tak potom bolo fajn hlavne to, že sa dala verejne zaočkovať pani prezidentka.

V posledných dňoch je veľa nových informácií o tom, kto bol očkovaný v rámci kritickej infraštruktúry. Kto do nej patrí vo vašom rezorte?

Kritická infraštruktúra je teraz okrídlený pojem, niečo ako Columbova žena. Koronakríza preskúšala štátny systém aj z tejto stránky. Ak mám hovoriť o ministerstve životného prostredia, v dobe home officeu je približne 50 ľudí, ktorí chodia fyzicky do práce, lebo sú nevyhnutní na fungovanie procesov. Ale aj očkovanie týchto ľudí sa bude riadiť všeobecným postupom, aký určí ministerstvo zdravotníctva.

Minister zdravotníctva nechce zverejniť nielen mená, ale ani ich počty a pozície. Je to v poriadku?

Štát by mohol zverejniť počty aj dôvody, nie podrobnosti. Som presvedčený, že ide o relatívne zanedbateľné množstvo vakcín. Ľudia sa môžu dozvedieť, aké štruktúry zabezpečujú bezpečnosť a fungovanie štátu. No uvádzať bližšie podrobnosti je riziko. Takéto vysvetlenie uzná každý rozumný človek. Niektorí ministri iste žijú v informačnej bubline a vidí sa im, že o tom, čo je kritická infraštruktúra, vie každý. Ale nevie. Treba to vysvetliť.

Vy máte jasno v tom, kto z iných ministerstiev do tej infraštruktúry patrí a kto nie?

Napríklad vo Vodnom diele Gabčíkovo, ktoré je dôležitým prvkom v našej energosústave, majú nejaký počet technikov, bez ktorých nezvládnu fungovanie. Podobne to bude v „jadrovke“ alebo vo vodárňach. Ani letových dispečerov na Slovensku iste nie je toľko, aby mohla polovica odísť do domácej karantény. Takíto ľudia sú určite kritickou infraštruktúrou a nik rozumný si nemôže priať, aby sa ich mená alebo iné podrobnosti zverejňovali.

Spoločnosť polarizuje aj hlava štátu

Aká momentálne panuje atmosféra vo vláde?

Vo všeobecnosti platí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ján Budaj

Klimatická kríza

Lesy SR

Ochrana prírody

Odpad

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie