Denník N

Človek skupujúci pozemky pod Jaguarom podniká s úradníkom ministerstva hospodárstva

Jaguar Land Rover si otvorí fabriku v Nitre. Na západnom Slovensku bude musieť nájsť 2- až 4-tisíc zamestnancov. Foto – TASR
Jaguar Land Rover si otvorí fabriku v Nitre. Na západnom Slovensku bude musieť nájsť 2- až 4-tisíc zamestnancov. Foto – TASR

Aktualizované 10:10 o celé stanovisko ministerstva – Marek Noga z firmy Poľnohospodárska pôda má podiel vo firme UNIT.ING so zamestnancom ministerstva hospodárstva Martinom Urminským. Poznám milión ďalších ľudí, hovorí na prepojenie Urminský.

S Marekom Nogom, ktorý je konateľom firmy Poľnohospodárska pôda, podniká v inej firme zamestnanec ministerstva hospodárstva. Martin Urminský má podobne ako Noga podiel vo firme UNIT.ING. „Mareka Nogu poznám,“ potvrdil Urminský pre Denník N.

Urminský povedal, že nerozumie otázke, či mohol Noga o skupovaní pozemkov pre Jaguar vedieť od neho. „Poznám sa aj s ďalším miliónom ľudí. Pozrite si, čo na ministerstve hospodárstva robím, a či by som takú informáciu mohol mať.“

Video: Špekulanti s pozemkami sa nezľutovali ani nad chorými
autor: Martina Pažitková

Iný odbor, podobné zmluvy

Urminský je zamestancom odboru medzinárodných vzťahov v energetike, teda oddelenia, ktoré skupovanie pozemkov na starosti nemá.

Minister hospodárstva Vazil Hudák nepredpokladá, že by jeho zamestnanec Martin Urminský, ktorý podniká s konateľom firmy Poľnohospodárska pôda, mohol o investícii Jaguaru dopredu vedieť. „Pán Urminský pracuje na ministerstve na sekcii energetiky, odbore medzinárodných vzťahov v energetike,“ povedal Hudák.

„Vzhľadom na jeho pracovné zaradenie nepredpokladáme, že mohol prísť do styku s dôvernými informáciami týkajúcimi sa priemyselného parku pri Nitre, ktoré by mohli byť zneužité a rešpektujeme prezumciu neviny,“ povedal minister.

„Avšak, ak by sa preukázalo, že niekto so zamestnancov ministerstva alebo niektorej jeho podriadenej organizácie získal tieto dôverné informácie a konal neeticky, budem ako minister hospodárstva konať okamžite, rázne a nekompromisne s vyvodením príslušných dôsledkov.“

Pod ministerstvo hospodárstva patrí štátna firma MH Invest, ktorá má na starosti výkup pozemkov pod automobilku. Porovnanie kúpnych zmlúv na pozemky tejto štátnej firmy a súkromnej firmy Poľnohospodárska pôda ukazuje, že sa až nápadne podobajú.

Dobrý obchod

Urminský nechcel na ďalšie otázky odpovedať. „Ako mám teraz reagovať na takéto veci. Máme tlačové oddelenie a ono to rieši,“ povedal. „Teraz mám pracovný čas a v súkromných záležitostiach reagovať nemôžem.“

Predseda Siete Radoslav Procházka dnes ráno zorganizoval tlačovku, na ktorej vyhlásil, že ľudí z obce Lužianky pri Nitre podviedli špekulanti. V čase, keď miestni majitelia poľnohospodárskej pôdy ešte nevedeli o príchode automobilky Jaguar, skupovali od nich pozemky za cenu niekoľko desiatok centov za meter štvorcový.

V okamihu, keď sa povedalo, že tam bude stáť závod Jaguaru, začal štát túto pôdu vykupovať zhruba po 15 eur za meter štvorcový. Štát však tvrdí, že firme, ktorá pozemky získala podvodne, peniaze nevyplatí.

Video: Na pozemkoch pod Jaguar niekto zarobil
dva milióny eur, tvrdí Procházka (autor: Martina Pažitková)

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie