Denník N

Štatistika vyzerá dobre, realita nie. Pomoc zlyháva, aspoň v kultúre určite

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V marci som napísal, že pandémia je šancou posunúť vzťah občanov k štátu na vyššiu úroveň. Skoro o rok musím konštatovať, že zlyhanie prekonalo všetky moje očakávania.

Autor je organizátor festivalu Pohoda a člen Redakčnej rady Denníka N

Prečítal som si anketu Denníka N s otázkou „Je čas zvýšiť pomoc firmám a ľuďom?“ Zaujali ma najmä Ivan Mikloš, ekonóm s povesťou najväčšieho tvrďasa, a minister financií obyčajného ľudového hnutia Eduard Heger. Mikloš reagoval najstručnejšie: „Určite áno. Nielen na zvýšenie, ale aj na zjednodušenie a urýchlenie“. Heger odpovedal dlho a oprel sa o „sezónne očistenú mieru evidovanej nezamestnanosti“, ktorej malé zvýšenie je dôvodom, prečo pomoc považuje za dostatočnú.

Rozhodol som sa napísať niekoľko jednoduchých dôvodov, prečo štatistika, za ktorú sa mnohí tak radi schovávajú, nezodpovedá tomu, čo sa v realite deje. Budem písať o kultúre.

V tabuľke nie sú emócie

Prečo mierne stúpa nezamestnanosť? Ľudí v práci držíme, lebo sú to najcennejšie, čo máme. Vytvárame svoje tímy dlhodobo, nechce sa nám prísť o špičkové odborníčky a odborníkov a opäť „vychovávať“ od začiatku nových. Často ide o mnohoročné priateľské kolektívy so silnou spoločnou identitou, minulosťou či zdieľanou vášňou pre umenie. Netvorí sa to ľahko – a teraz, keď je zle, pošleme ich na úrad práce?

Podobne to má mnoho firiem, držia sa z čisto neekonomických dôvodov. Stojí im to za prehlbujúci sa dlh. Ekonómovia nám radia rôzne veci, ale emócie do tabuliek nedostanete. A už vôbec nie do štatistík, ktorými sa tak radi opájajú ľudia pri moci.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kultúra v karanténe

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie