Denník N

Bitcoin bledne závisťou, pár drobných obchodníkov mohlo prísť k miliónom, hovorí investičný manažér o týchto dňoch na Wall Street

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Akcie amerických firiem GameStop, BlackBerry, AMC, Bed Bath & Beyond a ďalších dosiahli v posledných dňoch nebývalý rast. Je za tým veľká skupina ľudí, ktorí sa na sociálnej sieti Reddit dohodli, že pôjdu proti hedžovým fondom, ktoré stavili na pokles cien akcií týchto firiem.

Obchodujú cez lacné platformy maklérskych firiem Robinhood či Interactive Brokers, ktoré však už začali obchodovanie s akciami niektorých firiem obmedzovať.

Investičný manažér Finax Radoslav Kasík vysvetľuje, ako táto partia drobných investorov zjednotených cez sociálnu sieť obchoduje, čo na to brokeri a hedžové fondy a kto všetko na to môže doplatiť alebo už dopláca. Hovorí tiež, aká je momentálne na trhoch nálada a ktorým akciám sa môže v tomto roku dariť.

Akcie donedávna málo známej americkej firmy GameStop, ktorá sa zameriava na predaj videohier, posledný týždeň-dva vyleteli prudko hore. Kupovali ich amatérski obchodníci zo skupiny WallStreetBets, ktorá funguje na sociálnej sieti Reddit. V podstate obchodovala proti hedžovým fondom, ktoré stavili na pokles cien akcií tejto firmy. Čo sa teda presne stalo?

Našlo by sa niekoľko desiatok takých akcií, ktoré posledné dva týždne prudko vystrelili, že aj bitcoin pri nich bledne závisťou. Má to však dlhšiu genézu. Tieto akcie majú spoločné to, že nie sú vo všeobecnosti obľúbené a veľkí profesionálni hráči a hedžové fondy stavia na pokles ich ceny. Sú to technologické alebo retailové firmy, ktoré boli kedysi úspešné. Napríklad GameStop predáva videohry, no v dnešnej dobe internetu, keď sa už všetko kupuje online a málokto si kupuje cédečká, USB disky alebo karty, tento biznis upadá. Akcie firmy strácali hodnotu a boli vo veľkom „shortované“. To znamená, že obchodníci stavajú na pokles ich ceny. Od brokera si požičajú tieto akcie za poplatok s vidinou, že ich cena klesne. Akcie predajú, následne keď ich cena klesne, kúpia ich za nižšiu cenu a akcie vrátia. Rozdiel ceny je ich zisk. Čiže predávate požičané akcie, kúpite si ich naspäť a vrátite ich. To je ten predaj na „short“ alebo „nakrátko“.

Aké veľké sú tieto špekulatívne predaje pri týchto akciách?

Pri týchto akciách sa udáva takzvaný short interest, to znamená, aké percento všetkých vydaných a obchodovaných akcií je požičaných a predaných nakrátko. Všetky tieto akcie, napríklad aj výrobcu mobilov BlackBerry,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie