Denník N

Siahnuť rodičom na plat, keď nepracujú naplno? Ja by som to nerobila, sú aj iné možnosti, vraví Ivana Molnárová z Profesie

Ivana Molnárová. Foto - Tomáš Halász
Ivana Molnárová. Foto – Tomáš Halász

Už je to mesiac, čo k veľkým deťom na domácom vyučovaní pribudli aj malé deti a škôlkari. Rodičia, ktorým zamestnávateľ umožnil domácu prácu, sa odvtedy točia v kole varenia, učenia, hrania sa a pritom sa snažia pracovať na čo najväčší výkon. Šéfka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová v rozhovore opisuje:

  • ako sa žije rodinám s deťmi na home office a ako to ovplyvňuje ich prácu a psychickú pohodu;
  • ako kolegovia vnímajú rodičov, ktorí s deťmi nedokážu podať taký výkon, aký by chceli;
  • čo môže zamestnávateľ urobiť, aby pomohol svojim pracovníkom, keď sa im v domácnosti v čase pandémie znásobili úlohy;
  • aké strachy ľudia medzi štyrmi stenami pociťujú a ako sa s nimi vyrovnať;
  • ako pandémia ovplyvní ďalší život a zamestnávanie a či bude rodič na OČR častejší a tolerovanejší jav než doteraz.

Ak sa hovorí o obetiach pandémie, okrem seniorov sa spomínajú najmä deti či firmy z gastrobiznisu a cestovného ruchu. O rodičoch, ktorým doma pribudlo veľa práce a starostí, sa hovorí málo. Prečo?

Predpokladá sa, že sú to mladí ľudia a nejako to zvládnu. Aj vďaka našim zamestnancom viem, aká psychicky náročná môže byť niekedy starostlivosť o deti a najmä jej zladenie s pracovnými povinnosťami. Niečo uvariť, lebo deti sú stále hladné, a zabezpečiť domácu školu nie je jednoduché. Aktuálne môžeme vidieť, že každá škola má vyučovanie vyriešené inak. Niektoré majú len dve-tri hodiny denne. Pre rodičov je však často ďalšou výzvou zabezpečenie programu počas zvyšného času.

Koľko ľudí pracuje z domu a pritom má doma deti – či už školopovinné, alebo nie? 

Údaje sa líšia. S určitosťou však vieme povedať, že sú to státisíce ľudí.

Ako sa zmenila ich efektivita a výkon? Opakuje sa často model, že títo ľudia pracujú v noci a skoro ráno, pretože cez deň varia a učia? 

Áno, je to tak. Aj my sme svojim pracovníkom umožnili rozložiť si čas tak, ako potrebujú. Máme napríklad samostatne pracujúcu matku so štvorročným synom. Nemá inú šancu, rodičia sú veľmi starí a mimo okresu. Vstáva o pol šiestej, pracuje, kým syn spí. Potom sa o neho stará, no ak máme nejaký call, malý do toho často vykrikuje. Nemá to jednoduché. Je to psychicky náročné. Podobných náročných situácií je dnes veľa.

Navyše veľký fenomén, na ktorý sa ľudia začali sťažovať, je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rodičovstvo

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie