Denník N

Nová Prvá pomoc++. Na aký príspevok majú nárok zamestnávatelia a SZČO od februára

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Foto - TASR
Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Foto – TASR

Prvého februára minister práce Milan Krajniak predstavil nový projekt Prvá pomoc ++ pre zamestnávateľov a SZČO postihnutých pandémiou. Pravidlá sa menia od februára a platiť by mali do konca júna. Novú schému schválila vláda v utorok 2. februára. Odsúhlasiť ju ešte musí aj Európska komisia.

Rezort práce chce rozdeliť ľuďom mesačne o 40 miliónov eur viac. Minister avizoval, že by sa malo zrýchliť aj vybavovanie žiadostí. Firmy a podnikatelia, ktorí majú s úradom práce uzatvorenú dohodu o poskytnutí príspevku, už nebudú musieť k nej podpisovať nové dodatky. Na úrady práce sa už budú posielať len výkazy.

Príspevky na opatrenia v novej schéme bude možné žiadať od marca, a to spätne aj za február. Žiadatelia budú môcť podávať žiadosti respektíve výkazy za február po mesačnom zúčtovaní miezd a schválení schémy EÚ, teda najskôr v druhej polovici marca.

Výkazy za január sa budú posielať ešte podľa starej schémy Prvá pomoc+ a mali by byť zverejnené na stránke pomahameludom.sk po 8. februári. Od budúceho týždňa tak budú môcť zamestnávatelia vo výkazoch za január žiadať o pomoc aj na ľudí, ktorí nastúpili do pracovného pomeru medzi 2. 9. 2020 a 1. 2. 2021. Rovnako to platí aj pre živnostníkov, ktorí začali podnikať v tomto období.

Výnimka z povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora platí do 31. 12. 2021.

Zamestnávateľ môže v mesiacoch striedať opatrenia č. 1, č. 3A alebo č. 3B tak, ako mu to vyhovuje. Ak žiada o príspevok vo viacerých opatreniach v tom istom mesiaci, pokles tržieb pri opatrení č. 3B sa posudzuje za celého zamestnávateľa.

Opatrenie SOS dávka sa nemení.

Čo sa mení:

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie