Denník N

Zákony meníme pre spor elektrární s ruskou Sberbankou, je to len poistka, bráni rýchle zmeny Sulík

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v rozhovore pre Denník E a Hospodárske noviny reaguje na to, prečo sa vybrané podniky v kritickej infraštruktúre majú predávať iba so súhlasom vlády.

  • Naozajstným dôvodom sú podľa neho zadlžené Slovenské elektrárne a ich aktuálny spor s ruskou Sberbankou. Banka poskytla elektrárňam najvyššie pôžičky a pred pár dňami si podľa Sulíka za svoje pôžičky vypýtala nové záruky.
  • Žiada, aby sa traja akcionári elektrární – štát, Enel a EPH – zaručili svojimi vlastnými akciovými podielmi v elektrárňach. Ak by elektrárne prestali splácať, akcionári by prišli o svoje podiely.
  • Všetci traja to odmietajú a Sulík reaguje zákonom, ktorý má chrániť pozíciu a majetok štátu, keby elektrárňam hrozil bankrot.
  • Návrh sa však zrejme zmierni – Sulík hovorí, že predávajúci nebude musieť čakať na súhlas vlády, ale len informovať ministerstvo hospodárstva, ktoré zas bude môcť predložiť transakciu vláde na posúdenie.

Sulík včera dokonca povedal, že elektrárne už formálne a technicky v bankrote sú. EPH, ktorý má v podniku manažérsku kontrolu, označil slová o bankrote za nepodložené a zavádzajúce. Podľa neho si elektrárne plnia svoje záväzky a ministrove vyhlásenia firmu poškodzujú. Práve naopak, Sulíkov zákon môže podľa EPH spôsobiť, že banky pomocou záložných práv siahnu na majetok elektrární a dostavba Mochoviec sa preruší. To by pravdepodobnosť krachu výrazne zvýšilo.

V tomto momente však nejde o bankrot. Nikto neposiela elektrárne do konkurzu a nie je známe, že by mala firma problémy so splácaním svojich záväzkov.

Sulík v tomto rozhovore vysvetľuje, ako konflikt s ruskou bankou vznikol, prečo naň reagujú zákonom, ktorý zasiahne nielen elektrárne, ale zhruba 20 veľkých podnikov v priemysle a energetike, a v čom ustúpili.

Aké dodatočné záruky žiadala Sberbank za úvery Slovenským elektrárňam? 

Žiadali navyše akcie Slovenských elektrární do záruky. S Enelom aj EPH sme sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Priemysel

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie