Denník N

Chcem si zvýšiť dôchodok: Mám si viac platiť do II. piliera, viac sporiť vo fonde alebo urobiť niečo iné?

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Štyria ekonómovia a odborníci na investovanie vysvetľujú, čo treba urobiť, ak sa rozhodnete, že chcete zväčšiť svoj budúci dôchodok. Možno vás k tomu prinútilo aj to, že ste uvideli vo výpise z druhého alebo tretieho piliera, aký dôchodok vám predbežne z tohto sporenia vychádza, a chcete s tým niečo urobiť.

1. Som v druhom pilieri a sporím si v dlhopisovom fonde. Chcem prejsť do indexového alebo akciového fondu. Mám tam presunúť všetky úspory naraz alebo radšej postupne? Je dobré, keď si časť úspor nechám aj v dlhopisovom fonde? Podľa čoho sa môžem rozhodovať?

2. Viem, že je dobré, keď si sporím na dôchodok aj inde, nielen v druhom pilieri. Aký typ sporenia alebo investície si mám vybrať? Je dobré mať viac sporení, napríklad aj tretí pilier, aj podielový fond, alebo iba jedno a radšej si v ňom budem sporiť vyššiu sumu?

3. Vo výpise z druhého piliera a prípadne aj z tretieho piliera vidím, aký môžem mať z týchto pilierov dôchodok. Nepotešilo ma to a uvažujem, ako si dvihnúť dôchodok. Mám si posielať do druhého piliera aj dobrovoľné príspevky a v treťom zvýšiť príspevky, alebo si radšej mám sporiť aj inde?

Odpovedali:

  • Jakub Fodor, analytik Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií
  • Vladimír Baláž, ekonóm Prognostického ústavu SAV
  • Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave
  • Michal Mešťan, ekonóm a prodekan na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici

Tu sú odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie