Denník N

Vek môže byť dôvodom na výpoveď, zakotvila to novela Zákonníka práce

Ilustračné. Foto N – Vladimír Šimíček
Ilustračné. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Pri schvaľovaní novely Zákonníka práce prešiel návrh, ktorý umožní výpoveď pre zamestnancov vo veku 65 rokov a po dosiahnutí veku určeného na nárok na starobný dôchodok.
  • Poslanci zmenu presadili bez diskusie a cez extra krátke legislatívne konanie, ktoré trvalo asi 12 hodín.
  • Zmena má platiť od januára 2022.

Zamestnávateľ bude môcť dať od začiatku budúceho roka svojmu zamestnancovi výpoveď, ak dovŕši 65 rokov a súčasne aj vek určený na nárok na starobný dôchodok. Ak tak zamestnávateľ urobí, zamestnanec bude mať aj nárok na odstupné. Schválili to poslanci v novele Zákonníka práce.

Počty pracujúcich dôchodcov Sociálna poisťovňa nesleduje podľa veku. V decembri 2020 pracovalo celkovo 146 816 poberateľov starobného dôchodku.

Od júna 2017 je dosiahnutie veku 65 rokov jedným z dôvodov skončenia štátnozamestna­neckého pomeru. Podobný systém sa zavedie aj pre pracovnoprávne vzťahy upravené Zákonníkom práce, ktoré sa týkajú všetkých zamestnancov.

Pod pozmeňujúci návrh, ktorý predložil poslanec SaS Marián Viskupič, sa podpísali poslanci SaS, OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina. Viskupič odôvodnil zmenu snahou o podporu celkovej zamestnanosti na Slovensku aj snahou o medzigeneračnú výmenu zamestnancov na pracovisku.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie