Denník N

Odborník na investície a dôchodky: Žiadať o penziu z 2. piliera sa často neoplatí, radšej si dajte vyplácať výnosy

Foto - archív Jána Šeba
Foto – archív Jána Šeba

Odborník na investície a dôchodkové schémy Ján Šebo v rozhovore vysvetľuje, ako čítať informáciu o nízkom dôchodku z druhého piliera, čo znamená, že je tretí pilier drahý, ako reagovať, keď vám chce banka predať podielový fond, aj to, prečo si nekupovať investičné životné poistenie.

Ekonóm Šebo je spoluzakladateľ Oranžovej obálky, platformy na sledovanie a riadenie osobných financií. Ide o aktivitu výskumníkov z viacerých slovenských univerzít, ktorí sa počas korony rozhodli, že urobia aplikáciu na odhad a porovnanie dôchodkov z prvého, druhého aj tretieho piliera, na porovnanie investícií, úverov, poistenia aj nehnuteľností. Spolupracovali s kolegami zo Švédska a z Holandska, ktorí už podobné simulačné modely a platformy vytvorili.

V rozhovore ďalej vraví:

  • v drvivej väčšine prípadov sa neoplatí požiadať o dôchodok z druhého piliera, ale je lepšie požiadať o každoročné vyplácanie výnosu z investovania;
  • keď vám do tretieho piliera neprispieva zamestnávateľ, neoplatí sa, lebo je drahý;
  • príkladom, ako sa to dá robiť, je lacná dôchodková schéma firmy Continental;
  • dobrovoľné príspevky do druhého piliera sú dobrý nápad, ale keď nechcete čakať do dôchodku a neveríte politikom, vyberte si moderného robo-advisora;
  • ktorí robo-advisori sú na Slovensku najlacnejší.

Mnoho ľudí mohlo zostať v šoku, keď si otvorili výpis z druhého alebo tretieho piliera a zbadali sumu svojho dôchodku. Ako majú čítať tých 100, 150 eur, možno 200 a viac eur?

Nemali by byť z toho v strese. Treba si uvedomiť, že je to len časť ich celkového dôchodku. Ak niekomu vyšiel 100-eurový dôchodok a povedzme, že ide do dôchodku o päť rokov, znamená to, že si sporil v druhom pilieri krátko a výrazne väčšiu časť dôchodku bude mať zo Sociálnej poisťovne. Takže tých 100 eur bude možno šestinou alebo sedminou jeho dôchodku. No, bohužiaľ, výpis nemá ani len tendenciu naznačovať, aká časť jeho celkového dôchodku bude tých 100 eur z druhého piliera. To sa ani nebude dať urobiť, kým aj Sociálna poisťovňa nezačne robiť výpisy. Dá sa to však modelovať, len je to komplikovaný proces a zatiaľ sme to zvládli len my ako výskumníci v Oranžovej obálke.

Prečo štát zatiaľ neposiela ľuďom odhad ich dôchodku zo Sociálnej poisťovne?

Bol som tri roky pri tomto procese, keďže ministerstvo práce v roku 2017 oznámilo zámer systematicky zvyšovať informovanosť, ale je tam aj výrazný politický problém.

Ide o to, že dnes nikto nevie presne odhadnúť, ako budúce vlády zmenia prvý pilier?

Presne tak. Aj keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie