Denník N

Ropný kartel odrazu funguje, ceny idú prudko hore

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Autor je energetický analytik 

Cena barelu ropy Brent dosiahla hranicu 60 dolárov, čo predstavuje aktuálne ročné maximum. Výrazný vzostup cien v úvode tohto roka spôsobilo viacero faktorov. Avšak tým hlavným je dôvera trhov v pozitívne výsledky začatej masívnej vakcinácie obyvateľstva proti covidu-19, čo by sa už čoskoro malo odraziť na ekonomickom oživení a ďalšom náraste dopytu po rope.

Ďalším kľúčovým faktorom je regulované obmedzovanie dodávok hlavných producentov v rámci dohôd OPEC-u +, kde sa naďalej darí zladiť záujmy strategických hráčov, predovšetkým Saudskej Arábie a Ruska.

To sa ukázalo aj v prvý februárový týždeň počas zasadnutia riadiaceho výboru OPEC-u +, ktorý potvrdil, že signatári dohody plnia svoje záväzky. Rusko síce ťažbu mierne zvýšilo, avšak Saudská Arábia potvrdila svoj zámer prudko obmedziť svoju dennú ťažbu vo februári na zhruba 8 miliónov barelov, čo je minimum za posledných 11 rokov.

Súčasne Saudská Arábia oznámila citeľné zvýšenie cien svojej suroviny pre marcové dodávky do Európy o takmer 1,5 dolára za barel, pričom ceny pre Áziu zvýšila už predtým.

Súbežne Rusko znižuje vo februári až o takmer 20 percent dodávky exportnej zmesi Urals pre svojich európskych klientov. Dôvodom je nielen tradične zlé počasie na morských termináloch v Baltskom a Čiernom mori, ale aj snaha eliminovať nedostatok suroviny pre domáce rafinérie, čo v prvých týždňoch tohto roka spôsobilo značný nárast cien pohonných hmôt v Rusku.

Podľa aktuálnych prognóz OPEC-u + by po celý tento rok mala byť ťažba ropy pod úrovňou spotreby, čo by následne vytváralo neustály tlak na cenu a súčasne by zmenšovalo stále rekordné zásoby, ktoré sa nazhromaždili v prvej polovici minulého roka v dôsledku prepuknutia pandémie koronavírusu.

V takomto prípade by sa zásoby v krajinách OECD mali v priebehu roka znížiť z vyše 3 miliárd barelov na takmer 2,9 miliardy barelov. Hlavným faktorom, ktorý bude po celý tento rok vplývať na plnenie týchto prognóz, bude celosvetová úspešnosť vakcinačného programu proti covidu-19 a s ním spojené oživenie svetovej ekonomiky.

Pre trh s ropou bude dôležitý aj vývoj produkcie v krajinách, ktoré nie sú členmi dohody OPEC-u +, hlavne v Spojených štátoch a Kanade. V prípade, že sa cena bude v nasledujúcich týždňoch držať nad úrovňou 50 dolárov, dá sa očakávať pomerne rýchle a prudké oživenie ťažby bridlicovej ropy, ale aj ropných pieskov, čo by mohlo už počas jari dodať na trh doplňujúce stovky tisíc barelov denne. Podobne by mohla zapôsobiť aj stabilizácia politickej situácie v Líbyi a v niektorých iných krajinách, čo by následne viedlo k citeľnému oživeniu ich produkcie a exportu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie