Denník N

Člen predstavenstva sporiteľne: My nedávame lacné hypotéky, aby sme ich po 4 rokoch drasticky zvýšili

Foto - SLSP
Foto – SLSP

Aj keď lockdown trvá čoraz dlhšie, ľudia pracujú z domu a mnohí sa starajú aj o deti na dištančnom štúdiu, finančne sa im nedarí zle. Člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne Zdeněk Románek zodpovedný za retailové bankovníctvo hovorí, že je pri pohľade na dáta o ich klientoch podstatne väčší optimista v porovnaní s tým, keď číta titulky novín. V rozhovore hovorí:

  • že úspory ľudí na Slovensku stúpajú, no ľudia sa nestarajú o to, že im ich obžiera inflácia, a stále málo vedia nasporené investovať;
  • čo si myslí o výsmechu ambiciózneho Finaxu za to, že nevedia pracovať s dátami o svojich klientoch, a prečo považujú za digitálneho lídra Slovenskú sporiteľňu a nie Tatra banku;
  • prečo klesli priemerné sadzby hypoték na trhu koncom vlaňajška pod percento a či ešte majú hypotéky možnosť zlacnieť;
  • ako nakoniec dopadol plán prepúšťania zamestnancov, ktorý sa vlani v lete v podobe tajného materiálu dostal na verejnosť.

Druhá vlna pandémie trvá už dlho. Ako sa majú vaši klienti podľa toho, čo vidíte na ich účtoch? 

Je pre mňa zaujímavé sledovať novinové články a vnímať z nich sentiment v spoločnosti. Pretože keď sa pozeráme na naše dáta, sme násobne optimistickejší. Všetko sa vyvíja dobre, aj to, ako platia úvery. Stále sme však opatrní, čo sa týka budúcnosti.

Prevládajú ľudia, ktorí vedia ušetriť viac, lebo nemajú kde míňať? Či vidíte aj skupiny, ktorým sa stenčujú rezervy? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie