Denník N

Daňový raj v Luxembursku si obľúbili českí miliardári, ruskí oligarchovia aj ’Ndrangheta. Kontrolujú ich minimálne

Luxembursko. Ilustračné foto - TASR/AP
Luxembursko. Ilustračné foto – TASR/AP

Medzinárodný projekt novinárov a investigatívcov OpenLux ukazuje, ako benevolentne pristupuje veľkovojvodstvo ku klientom, ktorých financie môžu pochádzať aj z trestnej činnosti.

Má rozlohu približne ako Bratislavský kraj a okolo 600-tisíc obyvateľov. Luxembursko ako jedna z najmenších krajín Európy je však obrovským daňovým rajom.

Svoje peniaze tam posielali francúzske firmy, ruskí oligarchovia, panovníci z Perzského zálivu aj filmové hviezdy.

Projekt OpenLux, za ktorým stojí medzinárodný tím novinárov predovšetkým z francúzskeho denníka Le Monde a nemeckého Süddeutsche Zeitung, zistil, že svoje príjmy tam skrývajú nemeckí aj českí miliardári.

Nepoužiteľný register

Luxembursko čelilo kritike pre daňové úľavy už v minulosti. Pred siedmimi rokmi únik dokumentov známy ako LuxLeaks ukázal, že krajina v strede Európy dlhodobo pomáha zahraničným firmám s daňovými únikmi. Veľkovojvodstvo vtedy sľúbilo, že bude transparentnejšie a že tieto praktiky zastaví.

V roku 2018 spustilo register skutočných majiteľov firiem sídliacich v tejto krajine, avšak tento zoznam bol nepoužiteľný. Dalo sa v ňom vyhľadávať len podľa názvu firmy, nie podľa mien akcionárov, investorov či majiteľov.

Keď potom Le Monde získal viac ako tri milióny dokumentov a záznamov príjemcov zo 124-tisíc spoločností registrovaných v Luxembursku, novinári 16 organizácií vytvorili vlastnú databázu, v ktorej sa dá jednoduchšie orientovať.

Do tejto práce sa zapojil belgický denník Le Soir či americký Miami Herald a takisto České centrum pre investigatívnu žurnalistiku aj OCCRP (Projekt na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu).

Ich zistenia sú šokujúce, pretože

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie