Denník N

Mičovský na vyššie dotácie pre malých farmárov napokon nezoberie z podpôr veľkých, no tí chcú aj tak protestovať

Emil Macho. Foto - TASR
Emil Macho. Foto – TASR

Je dobré, že minister pôdohospodárstva Ján Mičovský chce zaviesť od tohto roka systém redistributívnej platby, ktorý spočíva v tom, že malí farmári obhospodarujúci najviac 28 hektárov pôdy budú mať na svoje polia výrazne vyššie hektárové dotácie ako väčšie farmy.

Vekový priemer v domácom poľnohospodárstve je vyše 50 rokov a atraktívnejšie dotácie môžu prilákať do sektora nových podnikateľov. Navyše malí farmári sa častejšie púšťajú do výroby hotových potravín a nekončia len pri veľkoprodukcii základných agrárnych surovín.

Plán ministra však vyvoláva medzi väčšími farmármi opäť veľké vášne. Dokonca upozorňujú, že keby nebola pandémia, už štrajkujú v uliciach, lebo nový plán ministra je len pokračovaním údajného chaosu a anarchie v jeho rezorte.

Chuť na celonárodný štrajk ich neprechádza ani po tom, čo minister po stredajších rokovaniach s nimi vyhlásil, že desiatky miliónov eur na vyššie dotácie pre malých nebude brať z dotácií pre ostatné farmy, ale ich nájde v iných zdrojoch svojho rezortu.

Farmárom na čele s ich najväčšou organizáciou – Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) – totiž neprekáža ani tak to, že väčšie farmy sa majú skladať na vyššie dotácie pre najmenších farmárov. Aspoň tak znejú ich oficiálne vyjadrenia.

Najviac kritizujú, že malým obhospodarovateľom chce Mičovský rozdať vyššie dotácie bez toho, aby boli naviazané na dosahovanú produktívnosť. Takto sa podľa nich vyššie dotácie medzi malými farmármi iba minú, no hlavný cieľ, ktorým je zvyšovanie domácej ponuky potravín, sa nenaplní.

„V našom poľnohospodárstve nie je tak veľa peňazí, aby sme ich mohli iba tak rozdávať. My súhlasíme, aby malí farmári získali na svoje prvé hektáre vyššie dotácie, no ich vyplácanie sa musí ošetriť tak, aby boli aj naozaj produktívni, a nie že budú mať z polí iba trávniky,“ uviedol v debate s ministrom na TA3 predseda SPPK Emil Macho.

Tento názor podľa neho zastávajú aj mnohé spolky malých farmárov, lebo aj im ide predovšetkým o zvyšovanie nedostatočnej ponuky domácich potravín.

Na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie